Ce averi au sălăjenii care vor să ajungă europarlamentari la Bruxelles

Nu mai puțin de zece sălăjeni sunt înscriși pe listele partidelor politice și vor candida pentru unul din cele 32 de locuri de europarlamentar care îi revin României. Dintre cei zece, doar trei sunt siguri că vor intra în Parlamentul European, fiind pe locurile eligibile ale celor mai importante trei partide se pe scena politică românească – PSD, PNL şi PDL. Interesul politicienilor pentru un post de eurodeputat este justificat, dacă ne gândim că un asemenea post le aduce după patru ani de mandat suma de 300.000 de euro, doar din salarii. Iar dacă luăm în calcul și banii alocați pentru deplasări și ședințe, suma cheltuită cu un europarlamentar se apropie de un milion de euro. În plus, cine a ocupat un fotoliu în Parlamentul de la Bruxelles va primi la bătrânețe o pensie de peste 4.000 de euro. Cu toate că vor câștiga bani frumoși ca eurodeputați, o parte dintre sălăjenii care candidează la europarlamentarele din 25 mai au reușit deja să strângă o avere frumușică. Averile celor care nu ocupă un loc eligibil și doar visează la un post de eurodeputat sunt mult mai modeste.

Daniel Buda este notar, acționar la o bancă și are o avere de sute de mii de euro
Locul cinci pe lista PDL, Daniel Buda se prezintă ca fiind singurul sălăjean ”autentic” din cei trei candidați cu șanse la un loc în Parlamentul European. Actualmente notar public în Cluj-Napoca, Buda s-a născut în localitatea Păușa, comuna Românași. Alături de soția sa deține trei suprafețe de teren intravilan, dintre care două în Cluj-Napoca, iar una în Someșul Rece, precum și un teren extravilan în localitatea Valea Fînațelor. În municipiul Cluj-Napoca, Buda este proprietarul a trei apartamente și o casă. Pe lângă acestea are și o casă de vacanță, de 122 de metri pătrați, în Someșul Rece. Declarația de avere este sărăcioasă la capitolul autoturisme. Notarul conduce un autovehicul Toyota, fabricat în 1994. În perioada 1990-2008, familia Buda a dobândit bijuterii din aur sau argint în valoare de 17.000 de euro. Economiile pedelistului sunt de 911 euro și 43.500 de lei, iar datoriile 131.000 de euro și 152.000 de lei. Totuși, Daniel Buda are acțiuni în valoare de 37.000 de lei la Banca Transilvania și 80.000 de lei la o firmă specializată în servicii zootehnice și a acordat două împrumuturi în valoare totală de 129.000 de euro către două persoane fizice. În 2013, Daniel Buda a realizat venituri de 441.500 de lei, ca notar public și cadru didactic universitar, dar și 3.800 de euro din chirii.

Eduard Hellvig îi datorează socrului 145.000 de euro
Născut la Zalău, Eduard Hellvig ocupă locul șase pe lista PNL și are mari șanse să ocupe în continuare fotoliul de eurodeputat. Liberalul are două suprafețe de teren agricol în județele Ilfov și Bihor, deținute în cotă parte cu soția sa. În aceleași județe, familia Hellvig deține două case de locuit, una de 143 de metri pătrați, în Ilfov, și alta de 210 de metri pătrați, în Bihor. De asemenea, economiile lui Eduard Hellvig în conturi bancare se ridică la 33.000 de lei și 80.000 de euro. Pe de altă parte, liberalul are datorii de 145.000 de euro la socrul său, Viorel Dumitraș, iar 28.500 de euro la o bancă. Veniturile sale pe anul trecut se ridică la 65.400 de lei pentru perioada în care avea calitatea de vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar alți 31.000 de euro pentru cele patru luni de mandat în Parlamentul European.

Corina Crețu are economii de zeci de mii de euro și trei apartamente
Originară din comuna Năpradea, Corina Crețu e numărul unu pe lista PSD. Stabilită de ani buni în Capitală, europarlamentarul deține alături de soțul său trei apartamente, două în București și unul în Predeal, precum și trei terenuri agricole în județele Ilfov și Prahova. Corina Crețu conduce o mașină Skoda, fabricată în 2008, iar soțul său un Renault din 2003. Bijuteriile dobândite de pesedistă în perioada 2011-2012 sunt în valoare de aproximativ 10.000 de euro. Economiile familiei însumează 52.000 de euro, 6.000 de dolari și 11.000 de lei. Soțul Corinei Crețu, Ovidiu Rogoz, are un credit de 34.500 de euro scadent în 2032. Din activitatea de europarlamentar, sălăjeanca a obținut în 2013 suma de 74.000 de euro.

Alin Demle are o avere modestă
Președintele organizației PP-DD Sălaj, Alin Demle, ocupă locul nouă pe lista partidului patronat de Dan Diaconescu. Locul nouă nu este unul eligibil, prin urmare Demle nu va prinde un post de europarlamentar. În declarația de avere, Alin Demle are trecut un teren intravilan și o casă în localitatea Bodia, comuna Buciumi, dar și un apartament în Zalău. La capitolul automobile, liderul PP-DD Sălaj deține două Mercedesuri. Nu are economii în bănci și nici datorii. Veniturile sale în 2013 au fost modeste, 4.300 de lei însemnând dividente de la societatea comercială pe care o administrează.

Avram Fițiu deține două case și are multe datorii
Fost candidat la Senat în colegiul Zalău-Jibou, Avram Fițiu se regăsește pe locul zece în lista Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat. Nici acest loc nu este unul eligibil pentru Parlamentul European. În județul Cluj, Avram Fițiu este proprietarul unei case și a trei terenuri extravilane, iar în Sălaj deține o casă în localitatea Marin, comuna Crasna. Țărănistul conduce un autoturism Opel, fabricat în 1991, și are o datorie de 200.000 de euro la o bancă din Cluj. Veniturile lui Fițiu provin din salariul de cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Cine are șanse să ajungă eurodeputat
Pe lângă cei cinci, Sălajul mai are pe listele cu candidați la Parlamentul European alți cinci reprezentanți. Pe lista UDMR, cel mai bine clasat, pe locul 16, este Demyen Istvan, președintele organizației de tineret din Sălaj. Acesta este urmat de Balin Emoke și Bogya Anamaria, reprezentantele organizației de femei, și de Papp Lajos, vicepreședinte al tineretului maghiar. Nici unul dintre cei patru udemeriști nu au speranțe la un post de eurodeputat. Un alt politician, Fekete Carol, prim-vicepreședintele PMP Sălaj, ocupă locul 30, de asemenea, unul neeligibil.
România va avea în viitoarea legislatură a Parlamentului European 32 de mandate. Potrivit sondajelor de opinie, care creditează alianța PSD-UNPR-PC cu o medie de 35 la sută din voturi, această alianță poate obține în jur de 15 locuri în Parlamentul European. Obiectivul PNL este acela de a obţine opt mandate de europarlamentari, însă liberalii ar trebui să obțină 23 la sută din voturi. Potrivit sondajelor, PNL are în jur de 18 la sută ceea ce i-ar permite să obțină șase locuri eligibile. Democrat-liberalii ar putea lua și ei lua în jur de cinci locuri în Parlamentul de la Bruxelles, iar PMP două locuri. De asemenea, primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR sunt considerate eligibil. Dan Diaconescu şi preşedintele PP-DD Simona Man ocupă primele locuri pe listele acestui partid pentru alegerile europarlamentare și au șanse să ajungă în Parlamentul European. Pentru partidele politice pragul electoral este de 5 la sută.

8 Thoughts to “Ce averi au sălăjenii care vor să ajungă europarlamentari la Bruxelles”

  1. […] Via: Ce averi au sălăjenii care vor să ajungă europarlamentari la Bruxelles […]

  2. Anonim

    vai de noi cu asemenea candidati

  3. mergeti si votati 32 de hoti, porci si ciolanare care nu vor face nimiv – vezi pe EBA, vor lua oficial 4000 E pe luna, altii 3000 E pentru diverse cheltuieli, transport cu avionul la Bissnis class, hotel de 5 stele, toate favorurile, iar dupa expirarea mandatului indiferent daca este frizer sau academician va lua pensie de 4300 E PE LUNA !!!!!!!! Mergeti tampitilor si bagati si acoloo gunoaie ca in parlament am bagat destui. BOICOTAYI PRIN ABSENTEISM ACESTE VOTURI PENTRU IMBOGATIREA IMBECILILOR !

  4. Anonim

    Tot felul de ciolanari condusi in viata de pofta de imbogatire personala si dispret la adresa fr-aierilor care I-au votat.

  5. zorro

    daca ar fi controlati corect de unde provine averiile lor declarate si nedeclarate atunci cred ca ar intra majoritatea la bulau.

  6. Anonim

    Traiasca demagogia ,populismul,patriotarzii …. acestea sunt valorile care ne reprezinta frrrrry GIGI

  7. Anonim

    Buda asta este un parvenit.Isi datoreaza pozitia faptului ca Boc ii este nas de cununie.Averea si-a facut-o dupa ce a devenit parlamentar ,dupa anul 2004.Inainte a fost un functionar umil in primaria din Cluj si o scurta vreme avocat stagiar fara procese.Toate proprietatile,ferma,patalamaua de notar le-a obtinut in timpul mandatului de deputat.Bine ca-i verifica ANI SI DNA pe pesedisti si penelisti si pe portocalii ca asta se fac ca nu-i vad.

  8. ANONIMUS

    BUDA DUPA CE SI-A PUS TOATE NEAMURILE IN FUNCTII PUBLICE II MAI TREBUIE EUROPARLAMENTAR, NEMERNICUL. DACA NU ERA BOC, NASUL LUI, CE ERA DE EL. TOTI SUNT NISTE PARVENITI INTR-O FORMA SAU ALTA. NISTE LINGAI CARE CRED CA EI SUNT DUMNEZEI.
    SA LE DEA DUMNEZUE CEEA CE MERITA LA FIECARE NEMERNIC CARE INTINDE MINA DUPA VOTURI SI APOI UITA SI SE CREDE REGE.
    POATE VINE SI JUSTITIA DIVINA SA II AJUTE. DOAMNE BINE AR FI. SA NU-I MAI VEDEM.

Leave a Comment