Campania electorala din Almasu se amana

Magazin Salajean 31 ianuarie 2011 0

Campania electorala din Almasu se amana

Instantele au admis si cel de-al doilea recurs al candidatului PSD, Laurentiu Balan, la alegerile pentru functia de primar al comunei Almasu. Pana la finalizarea procesului, care se muta la Cluj, campania electorala este amanata.

Laurentiu Balan si-a depus candidatura din partea social-democratilor la alegerile partiale pentru fotoliul de primar din Almasu, dupa ce a demisionat din functia de secretar al comunei. Depunerea candidaturii acestuia a fost contestata de PDL si PNL, pe motiv ca statutul de functionar public pe care il are, din pozitia de secretar al comunei, este incompatibil cu o candidatura sustinuta de un partid public.

PDL-istii si liberalii au contestat de doua ori candidatura lui Laurentiu Balan, dar si acesta a facut recurs de doua ori la actiunile contracandidatilor, fiind convins ca dreptatea este de partea lui. Vineri, 28 ianuarie 2011, Tribunalul Salaj, a admis, din nou, recursul fostului secretar de la Almasu. Mai mult, dupa cum ne-a declarat Laurentiu Balan, „Tribunalul Salaj obliga in data de 28 ianuarie instanta de fond sa dispuna suspendarea cauzei pana la solutionarea exceptiei de nelegalitate a Hotararii de Guvern nr. 2/2011, de catre Curtea de Apel din Cluj. Luni, instantele din Salaj vor dispune rejudecarea cauzei pana se primeste un raspuns de la Curtea de Apel”.

„Mi-a fost incalcat dreptul de a fi ales”

Conform calendarului stabilit initial pentru alegerile partiale din Almasu, sambata, 29 ianuarie 2011, in localitatile comunei, ar fi trebuit sa inceapa campania electorala. Dar acest lucru nu a fost posibil, din cauza faptului ca una din cele patru candidaturi, pentru functia de primar, respectiv, a fostului secretar, nu este definitiva. Nici actiunea de tragere la sorti pentru desemnarea ordinii candidatilor pe buletinele de vot nu are loc, deocamdata, cum nici activitatea de tiparire a buletinelor de vot nu poate demara. Acestea ar fi trebuit sa fie imprimate, pana cel tarziu pe data de 8 februarie.

In apararea sa, Laurentiu Balan a sustinut faptul ca „Hotararea de Guvern nr.2/2011, privind programul calendarului alegerilor, este nelegala, deoarece incalca dreptul constitutional de a fi ales, dreptul la libertate economica si nu permite ragazul de 30 de zile dupa demisie, pentru ca aceasta sa-si produca efectele. Potrivit statutului functionarului public, demisia are efect juridic in 30 de zile de la depunerea ei. Nu sunt de acord cu acest lucru. In aceste conditii nu m-as fi putut incadra pentru depunerea candidaturii. Eu, ca sa respect aceste prevederi, ar fi trebuit, probabil, sa anticipez ce se intampla aici, dar si masurile si hotararile Guvernului cu calendarul alegerilor. Potrivit etapelor legislative ar fi trebuit sa-mi depun candidatura abia pe 7 februarie, iar ca secretar trebuia sa anticipez, din luna noiembrie sau decembrie 2010, cand ar putea emite Guvernul hotararea cu data alegerilor. As fi ramas fara loc de munca si fara venituri”.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »