AUTODENUNȚ. În România, apărarea democrației a devenit infracțiune

magazinsalajean 23 iulie 2012 2
AUTODENUNȚ. În România, apărarea democrației a devenit infracțiune

ActiveWatch și membrii săi se autodenunță pentru că au răspândit informații și opinii către presă, organizații și instituții internaționale cu privire la ceea ce noi am considerat a fi abuzuri și încălcări ale principiilor democratice și ale statului de drept. Apărarea democrației a devenit infracțiune în viziunea actualei puteri politice.
Plângerea depusă ieri de USL contra mai multor politicieni PDL în baza articolului 168 din Codul Penal readuce în atenția publică faptul că prezența acestui articol este o constantă amenințare la adresa libertății de exprimare.
În anul 2002, în baza aceluiași articol din Codul penal, un cetățean a stat două zile în arest, iar altul a fost reținut timp de câteva ore (Ovidiu Iane, respectiv Mugur Ciuvică) pentru că au diseminat în mediul virtual un document care conținea informații despre presupuse acte de corupție ale premierului de la acea vreme, Adrian Năstase.
ActiveWatch, alături de alte organizații, au solicitat de-a lungul ultimilor zece ani eliminarea acestui articol din Codul Penal. (Citiți și Ghidul Juridic pentru Ziariști, disponibil aici, pg 79) Întreaga clasă politică a refuzat să renunțe la această reglementare.
Jurnaliștii și activiștii civici critici la adresa puterii sunt persoanele cele mai expuse riscului de a fi acuzate în baza acestui articol.
Reamintim faptul că, în 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de actualul Președinte suspendat, a introdus presa în rândul vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în strategia CSAT.
Libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean și încălcarea acesteia, indiferent că victima este politician, jurnalist sau simplu cetățean, amenință să restrângă, în fapt, libertatea de exprimare la nivelul întregii societăți.
Reiterăm solicitarea noastră fermă adresată clasei politice de a elimina din noul cod penal ce urmează a intra în vigoare articolul 400 care reia identic conținutul art. 168 (1) al actualui cod penal.
ART. 168^1
Comunicarea de informaţii false
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Departamentul FreeEx,
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. IOAN DUSCAS 25 iulie 2012 at 08:57 - Reply

    ACTUALA CLASA POLITICA ESTE INTR-O MARE MASURA O STRUCTURA MAFIOTA GRUPATA TRANSPARTINIC IN VEDEREA PROMOVORARII SHI CONSERVARII INTERESELOR PROPRII ! PENTRU FAPTUL CA LE CERI RESPECTAREA LEGILOR FACUTE TOT DE EI ACTUALII POLITRUCII SE MANIFESTA SPRE ELIMINAREA TA ! ACESTE GASHTI TREBUIESC SCHIMBATE ! DAR SCHIMBAREA O POATE FACE DOAR ALEGATORUL IN MOMENTUL IN CARE EL INCEPE A VEDEA LUCRURILE ASHA CUM TREBUIE !

  2. Anonim 25 iulie 2012 at 12:30 - Reply

    CRED CA AI CEVA PROBLEMUTE?

Lasa un Raspuns »