Analiză „la sânge”: Ziua cea mai lungă pentru Căpîlnașiu

Atât pentru politicienii sălăjeni, cât și pentru novicii interesați de „ceea ce mișcă” în domeniu, ziua de 14 aprilie este una cu greutate. Chiar dacă la prima vedere ni se pare o situație pur și simplu ilară, demnă de „cascadorii râsului”, devine din ce în ce mai clar că soarta unui întreg județ stă la mâna deciziei unor judecători. Trist, nu?

La mâna magistraților

Șansele ca judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să se pronunțe, joi, în favoarea primarului Radu Căpîlnașiu, în dosarul pe care edilul îl are cu ANI, sunt extrem de mari. Și asta, din mai multe motive, care nu fac neapărat obiectul subiectului nostru. Cert este că, deși Radu Căpîlnașiu a subliniat (destul de convingător), în nenumărate rânduri, că nu va mai candida la Primăria Zalău, dacă semnalele ce vin dinspre ICCJ sunt reale, mâine, în Primărie se va deschide șampania. Iar primarul în funcție își va anunța ulterior candidatura pentru un alt mandat. Și nu neapărat pentru că își mai dorește să încalece același fotoliu pentru încă patru ani, ci mai degrabă pentru că situația și partidul i-o cer. Iar, „dacă-i ordin, cu plăcere”…

Între egocentrism și obediență

Am subliniat încă din momentul anunțului oficial – privind candidatura lui Valeriu Crișan – că nu este soluția câștigătoare pentru Primăria Zalău. În acel moment, însă, trebuie să recunosc că părea a fi soluția, ca să spun așa, cea mai puțin compromițătoare pentru partid. În ultimii ani, componența la vârful organizației PNL Sălaj s-a învârtit în jurul unui singur nucleu, a unui singur individ. Aici nu îl acuz pe Radu Căpîlnașiu de egocentrism, ci mai degrabă îi arăt cu degetul pe ceilalți liberali „importanți”, din preajma liderului PNL, pe care-i învinovățesc de obediență și lingușeală. Pentru că restul liberalilor, care au avut curajul sau inconștiența, la un moment dat, să ridice vocea în organizație au fost îndepărtați sau au plecat, de voie, de nevoie. Exemplele pot fi văzute (atâtea câte au mai rămas, de altfel), de pildă, și în curtea celor de la ALDE, PNȚCD, PSD etc. Nici aici nu-l învinovățesc neapărat pe liderul PNL Sălaj, pe cât de dezamăgit sunt de câteva dintre „slugile” din jurul său, care prin „mazilirea” celorlalți și-au arătat mușchii și loialitatea față de lider.

Veșnicul candidat
În momentul de față, după toate evaluările făcute în interiorul PNL – ținute la mare secret (deși erau lesne de anticipat) – șansele ca Primăria Zalău să rămână în „patrimoniul” PNL și după locale, sunt destul de slabe. Așa că lucrurile încep să se precipite. Iar singurul liberal cu șanse reale să învingă într-un singur tur de scrutin, în 5 iunie, este – hai să fim serioși! – același candidat care a câștigat fotoliul de primar din 2004 încoace: Radu Căpîlnașiu. Conștienți de acest lucru, presiunea pusă pe umerii edilului este imensă, astfel că acesta nu își va permite luxul vreunui risc din acest punct de vedere. Ideea inițială, emanată de echipa de campanie a lui Valeriu Crișan, și anume de asociere a numelui și figurii primarului cu cea a candidatului, nu ar fi făcut altceva decât să îl depersonalizeze pe cel din urmă. Să stai mereu, ani la rând, în umbra cuiva, credeți-mă, nu poate fi un avantaj pentru nimeni.

Fă-te frate cu UDMR, ca să treci puntea…
Miza e, însă, mult mai importantă decât fotoliul de primar al Zalăului. Este, dacă vreți, cu bătaie mult mai lungă. Astfel că se transferă din Primărie în sala de ședințe a Consiliului Județean, acolo unde se vor aduna, imediat după alegeri, consilierii aleși ai Sălajului. Aceștia vor trebui să se decidă asupra numelui viitorului președinte de Consiliu Județean, iar aici beculețul „verde” al celor de la UDMR Sălaj rămâne veșnic aprins.
Cum se știe, candidatul UDMR la Primăria Zalăului este viceprimarul Fazakas Nicolae. Atât el, cât și cei care l-au susținut în acest demers sunt conștienți că șansele viceprimarului în fața candidatului Radu Căpîlnașiu sunt infime. De fapt, aruncarea lui Fazakas în lupta electorală mi s-a părut, încă de la început, un compromis „gen” UDMR. Până la urmă, reprezentanții Uniunii nu vor altceva decât să își păstreze rolul de „jucători” în plan politico-administrativ, și nu numai. Toată lumea este conștientă de faptul că aleșii UDMR, în speță consilierii municipali și județeni, fac jocurile în Primărie respectiv Consiliul Județean. De-a lungul timpului, ei au fost cei care au înclinat balanța puterii politice ori de câte ori interesul personal, și mai apoi cel etnic au cerut-o. Așa au ajuns să dețină, din ’89 încoace, mandat după mandat, posturi de viceprimar la municipiu și de vicepreședinte de Consiliu Județean. Credeți că politica UDMR s-a schimbat între timp?

De dragul metematicii
Până la urmă, matematica este foarte simplă: partidul care va câștiga Primăria Zalău are șanse de 99,9 la sută să își așeze reprezentantul în fotoliul de președinte al Consiliului Județean. E simplu. Așa cum arătam mai sus, partidul care va susține consilierul UDMR să ajungă în poziția de viceprimar la Zalău, urmează să fie ajutat cu voturi de către consilierii județeni ai Uniunii pentru funcția de lider la Consiliul Județean. Este cât se poate de logic, iar aleșii UDMR, se știe, „e” mulți. Cu alte cuvinte, vorbim de același troc politic de genul „ajută-mă, ca să te ajut”. La pachet cu partidul care va câștiga alegerile în Zalău, UDMR va ieși cel mai bine din toată această ecuație – o lege nescrisă a politicii dâmbovițene, dar care aduce bunăstare şi bani mai mulţi în anumite conturi.

Dans, fetelor, dans!
Toate argumentele de mai sus, puse în balanţă, îl vor determina pe Radu Căpîlnaşiu să se „sacrifice” şi să candideze pentru un nou mandat. Bineînţeles, cu bunăvoinţa magistraţilor ÎCCJ. Nu, staţi liniştiţi, pentru că se va… răzgândi, nu-i va fi teamă de oprobiul public. O fi un om sensibil, nu spun “nu”, însă nu ar fi pentru prima dată când cineva s-ar răzgândi, iar memoria românului este scurtă. Ca să nu spun că femeile (segment electoral deloc de neglijat pentru edil) iartă destul de repede. Ca în orice alt domeniu, şi în politică (mai ales aici) „interesul poartă fesul”.
Iar ca ultim argument, am să vă rog să daţi un scroll pe pagina de Facebook a „candidatului” Valeriu Crişan. De mai bine de o săptămână e pe… silent. Pe când, de câteva zile încoace, viitorul candidat Radu Căpîlnaşiu dă semne mai mult decât vizibile de dezmorţeală. Oare de ce?

2 Thoughts to “Analiză „la sânge”: Ziua cea mai lungă pentru Căpîlnașiu”

  1. Anonim

    DIN PACATE MULT ADEVAR………

  2. Anonim

    Oricum slab candidati, cu Radu asta mai scade valoarea…Dupa 12 ani nu a venit nimik din spate.
    Am pierdut 12 ani din viata, …in afara de reparatii curente ZERO BARAT

Leave a Comment