Alegerile locale vor avea loc separat de cele parlamentare

Magazin Salajean 25 ianuarie 2008 0

 Alegerile locale vor avea loc separat de cele parlamentareUna dintre situatiile care inflameaza si mai mult scena politica romaneasca este legata de afirmatia premierului Calin Popescu Tariceanu, care le-a promis primarilor PNL ca nu va ceda presiunilor PSD de a cupla alegerile locale cu cele parlamentarele, eveniment care urmeaza sa aiba loc in luna noiembrie. Astfel, potrivit unor surse liberale, seful Guvernului se va prezenta in fata partidelor parlamentare cu propunerea ca romanii sa mearga la vot in 25 mai, pentru primul tur, si in 8 iunie, pentru turul doi de scrutin al alegerilor locale. In acest context, campania electorala ar urma sa inceapa in 25 aprilie.

PSD Salaj vrea comasarea alegerilor

Potrivit conducerii PSD Salaj, suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare ar crea o serie de avantaje. Aceasta varianta ar fi convenabila pentru toata lumea, nu numai pentru PSD, pentru ca s-ar reduce cu mult consturile legate de campaniile electorale. Apoi, am avea o mai puternica mobilizare a candidatilor pentru a obtine functiile propuse, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc. Totusi, potrivit acestuia, dezideratul comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare este unul destul de greu de atins, in conditiile in care legislatia actuala precizeaza ca mandatele alesilor locali nu pot fi prelungite mai mult de patru ani, decat in caz de forta majora.

Viorel Stanca se asteapta la orice

Fixand aceeasi data pentru alegerile locale si parlamentare, PNL si PSD ar considera ca PDL nu ar face fata unei astfel de situatii si, mai mult de atat, ne-ar da peste cap toate calculele facute. Asteptandu-ne din timp la o astfel de strategie, ne-am luat toate masurile de precautie ca amanarea alegerilor locale sa nu afecteze victoria partidului nostru la alegerile locale si parlamentare, ne-a declarat ieri presedintele PDL Salaj, Viorel Stanca. Acesta sustine ca unul dintre motivele pentru care s-ar putea comasa cele doua tipuri de scrutin, si anume cea privind scaderea cheltuielilor din campanie, este praf in vant. In fond, Viorel Stanca are convingerea ca atat PNL, cat si PSD vor sa amane alegerile locale pe considerentul ca partidele respective nu sunt pregatite pentru acest scrutin. Adevarul este ca se tem de noi, asa ca, vor face tot posibilul sa mai gaseasca niste portite ca sa scape de votul electoratului. Insa, de fapt, liberalii si pesedistii nu stiu ca ceea ce fac este, pentru ambele partide, <>. Indiferent de momentul in care vor avea loc alegerile locale si parlamentare, noi suntem pregatiti, a incheiat presedintele PDL Salaj.

Liberalii vor alegeri locale in mai

Potrivit presedintelui PNL Salaj, deputatul Catalin Micula, ideea privind comasarea alegerilor nu se justifica. Din punctul nostru de vedere, amanarea alegerilor locale sau comasarea lor cu cele parlamentare nu are nici o justificare, a spus liderul liberal. Catalin Micula sustine ca cea mai potrivita data privind organizarea alegerilor ar fi undeva la sfarsitul lunii mai ori la inceputul lunii iunie.

Pe de alta parte, presedintele PNL Salaj a tinut sa precizeze ca liberalii nu s-au gandit nici o clipa la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, aceasta idee apartinand PSD. Este bine de stiut, inca de la inceput, ca PNL nu a emis niciodata ipoteza amanarii alegerilor locale, mai ales organizarea lor in aceeasi zi cu cele parlamentare. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii trebuie sa aiba posibilitatea sa isi exercite dreptul la vot, separat, si mai ales constitutional, pentru fiecare dintre cele doua evenimente electorale. Este dreptul fiecarui cetatean sa stie de ce si pentru cine voteaza. Cu alte cuvinte, ideea comasarii alegerilor a apartinut PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, si nicidecum PNL, a incheiat Catalin Micula.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »