A doua oară poate e cu noroc: primarii și aleșii județeni ar putea avea pensii speciale

Începând din prima zi a anului viitor, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care vor avea vârsta de pensionare cerută de legislația privind sistemul unitar de pensii publice, ar putea avea dreptul la încetarea mandatului şi la pensii speciale, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, conform unui proiect de lege depus la Camera Deputaţiilor de către un grup de parlamentari, care fac parte din toate partidele politice parlamentare, cu excepția USR.

Și o parte din membrii PNL ar fi decis în ultimul moment să nu susţină proiectul de lege prin care li se acordă pensii speciale aleşilor locali.  Marţi, vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu, a a firmat că partidul a recomandat deputaţilor care au semnat proiectul să îşi retragă semnătura. Cu toate acestea, ca să “cadă” în picoare, unii parlamentari PNL au declarat că își retrag semnăturile dar vor vota… “pentru”.

Acest proiect reprezintă o nouă încercare de acest fel din ultimii doi ani, după ce primul proiect al pensiilor speciale ale aleșilor locali și județeni a fost amendat de către Curtea Constituţională a României. Potrivit proiectului, pensiile speciale se vor actualiza ori de câte ori salariul de bază minim brut se majorează.

Conform proiectului de lege depus de parlamentari, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unor acte şi fapte de corupţie, nici cei urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni în exercitarea funcţiei, până la achitarea lor definitivă.

Motivul realizării acestui proiect de lege este faptul că nivelul scăzut al pensiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază aleşii locali din România “generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”, după cum se motivează în proiect.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată. Cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi se plăteşte de către acestea, se mai arată în proiectul depus.

Aleșii sălăjeni și-au arătat dezacordul la prima “tentativă” de introducere a pensiilor speciale

Primarii comunelor sălăjene declarau, la prima încercare de introducere a pensiilor speciale pentru aleșii locali și județeni ce a avut loc în urmă cu un an și jumătate, că nu ar fi de acord cu termenul de pensie specială și că această inițiativă legislativă nu este una tocmai bună. Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, liderul primarilor sălăjeni, declara la vremea respectivă că în primul rând nu este de acord cu termenul de pensie “specială”, în aceste cazuri (parlamentari, primari n.r.).

“Suntem cu toţii egali în faţa unor drepturi de acest gen. Nimeni nu este „special”. Cu ce ar fi mai special un parlamentar sau un primar faţă de un om care a muncit 50 de ani în condiţii poate de zece ori mai grele faţă de alte categorii? Sigur, şi un primar, având în vedere toate condiţiile de transparenţă impuse, toate cauzele de incompatibilitate în care se poate ajunge, trebuie să beneficieze de o pensie decentă, bazată, aş spune, pe rentabilitatea muncii sale”, a spus primarul Boncidai Csaba.

Primarul comunei Agrij, Pamfil Berar, dezaproba şi el această iniţiativă pe care o considera cel puţin inoportună. „Eu sunt un om modest, nu aş putea să fiu de acord cu un astfel de proiect, chiar dacă acesta a fost deja o dată aprobat, pentru parlamentari, iar prin aceasta precedentul a fost creat. Suntem prea săraci, oamenii din comune cu atât mai mult resimt asta cel mai tare. Nu era cazul ca parlamentarii să-şi propună şi tot ei să-şi aprobe aceste pensii. Logic, sigur, şi primarii ar trebui să beneficieze dacă parlamentarii deja au aceste pensii, însă eu sunt împotriva acestui proiect având în vedere situaţia în care se găsește ţara, cu precădere mediul rural. Mai mult decât atât, sunt convins că nici nu va trece de votul parlamentarilor aşa că pentru cei care cred în asta, va rămâne mai mult ca sigur doar un vis”, a spus primarul comunei Agrij.

Primarul comunei Vîrşolţ, Lajos Breda, a declarat atunci când a fost inițiat primul proiect de acest gen că, deşi țara traversează o perioadă  grea, din moment ce parlamentarii au considerat că un astfel de proiect poate deveni realitate pentru ei, poate că ar putea fi luată în discuție o astfel de inițiativă, deși nu o consideră o urgență. „Eu sunt la dispoziţia comunei 24 de ore  din 24, cum se spune. De multe ori dorm aici în primărie, în camera de oaspeţi pentru că ajung să răspund la apelurile oamenilor şi la 12 noaptea, nu am ce să fac. Dacă un parlamentar poate primi o pensie suplimentară pentru unul, două, sau trei mandate, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi în cazul primarilor, şi ei sunt demintari. Eu am pensia mea, pentru anii mei de muncă, nu m-aş putea baza niciodată pe un astfel de proiect. Dar rămâne de văzut, totul este deocamdată la nivel de discuţii, cred că important este să ne facem datoria şi să facem ceea ce trebuie făcut, fiecare pentru comuna lui, până la a discuta despre pensii suplimentare. Nu asta contează şi nu asta interesează pe oameni”, a spus primarul comunei Vîrşolţ.

Nici primarul din Gârbou nu a fost de acord cu prima inițiativă pe marginea pensiilor speciale pentru aleșii locali și județeni. “Nu pot să fiu de acord cu iniţiativa acordării unor astfel de pensii. Cred că se depăşeşte cu mult principiul echităţii, al egalităţii, nu e un proiect cinstit, nu sunt de acord”, spunea Alexandru Spătar, primarul comunei Gîrbou. Rămâne de văzut dacă aleșii locali sălăjeni vor susține în continuare aceste teorii și dacă, și de această dată, își vor manifesta dezacordul față de acest nou proiect introdus pentru a doua oară în Parlament.

 

4 Thoughts to “A doua oară poate e cu noroc: primarii și aleșii județeni ar putea avea pensii speciale”

  1. Anonim

    liberalul radu capilnasiu sustine acest proiect de lege

  2. Anonim

    Consilierii locali si judeteni de ce nu?Nu e discriminare?

  3. Niste nenorociti cu totii!

    Sa nu le ajunga pensiile speciale pentru medicamente!

  4. Tăunu

    Lepra de parlamentar român nu se lasă, vrea pensii speciale cu orice preţ. Că ăştia-s lepre ştiam eu de mult dar mă mir cum pot exista atâţia prostovani care să meargă la vot, jumătate dintre români. Aceste pensii sunt, de fapt, un furt din banul comunităţilor locale. După ce şi-au dat salarii după poftă acum, leprele ăstea vor şi pensii speciale !

Leave a Comment