În privinţa reorganizării administrative a României: Părerile lui Tiberiu Marc şi Vegh Alexandru se bat cap în cap

Magazin Salajean 20 mai 2011 0

În privinţa reorganizării administrative a României: Părerile lui Tiberiu Marc şi Vegh Alexandru se bat cap în cap

Reorganizarea administrativă – aceasta este soluţia pe care preşedintele Traian Băsescu o are în vedere pentru stimularea dezvoltării, aceasta fiind împiedicată în prezent din cauză că se iau decizii pe suprafeţe mult prea mici, adică la nivel de judeţ. În timp ce şeful statului intenţionează să insiste pe această temă în discuţiile cu partidele politice, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj este de părere că ideea de reorganizare administrativă nu este potrivită în momentul de faţă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că speră ca în 2012 să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă a ţării. „Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Un judeţ vrea drum de la sud la nord, alt judeţ vrea de la est la vest, pentru că acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lor, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele a admis, însă, că ideea reorganizării va fi una greu de pus în practică, dat fiind că populaţia susţine actuala formă organizaţională. Mai exact, este greu să explici locuitorilor unui oraş reşedinţă de judeţ că rămâne „municipiul X, dar că acesta nu va mai fi capitala viitoarei regiuni. Totuşi, şeful statului este optimist şi susţine că trebuie explicate populaţiei avantajele reorganizarii administrative.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat că ideea preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la o reorganizare administrativă a ţării, nu este potrivită în acest moment, întrucât România nu este în situaţia în care să îndepărteze decizia administrativă de beneficiarul ei – populaţia. „O asemenea idee, de reorganizare administrativă a ţării, nu este potrivită acum. Există foarte multe modele în statele UE în care judeţele sunt prezente tocmai pentru că principiul subsidiarităţii poate fi exploatat. Adică problemele care apar trebuie soluţionate la cel mai apropiat nivel decizional al acestora. România nu este în situaţia în care să îndepărteze decizia administrativă de populaţie, care este beneficiarul ei direct”, a declarat Tiberiu Marc.

Potrivit lui Marc, nici actuala echipare a teritoriului nu indică acest lucru, întrucât infrastructura rutieră şi tehnico-edilitară nu este prezentă 100 la sută în întreg teritoriul. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că un alt argument pentru care ideea de reorganizare administrativă nu este potrivită este faptul că, în judeţe, sunt foarte multe proiecte derulate cu fonduri europene, care au ca termene de implementare anii 2014, 2015, 2016, şi care trebuie încheiate înainte de a se vorbi de un plan de reorganizare administrativă.

Cât priveşte punctul de vedere al prefectului Vegh Alexandru, acesta arată că, în principiu, este de acord cu reorganizarea administrativă. „Nu ştiu însă dacă judeţele ar trebui sau nu desfiinţate, dar în mod sigur deciziile ar trebui luate la nivelul unor regiuni de dezvoltare mai mici decât cele actuale, regiuni în care există interese economice sau de altă natură comune, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »