Ziua Invatatorului, pusa in umbra

Magazin Salajean 30 iunie 2010 0

Ziua Invatatorului este sarbatorita in fiecare an la data de 30 iunie, dupa o traditie veche, de dinainte de 1989. De cand au aparut primele scoli in spatiul romanesc, invatatorii si mai apoi toate cadrele didactice care invata copiii au sarbatorit la aceasta data Ziua Invatatorului.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a mentionat ca anul acesta nu s-au organizat manifestari pentru a marca aceasta zi, deoarece Ziua Invatatorului se va sarbatori odata cu Ziua Mondiala a Profesorilor, la data de 5 octombrie.

30 iunie a fost aleasa si ca data de nastere a Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, fiindca tocmai la data de 30 iunie 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociatii prin care se oficializa si finaliza atunci manifestarea solidaritatii intre cadrele didactice la nivelul Romaniei Mari – corolar al traditiei asociative invatatoresti, inceputa la 1869, in diferitele provincii in care exista scoala romaneasca. Mai mult, sediul din perioada interbelica al Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania a fost in Bucuresti, pe strada Sfintii Apostoli, la nr 14. Profesorii, educatoarele si invatatorii din Romania s-au simtit onorati sa fie serbati si felicitati de ziua apostolilor in fiecare an. Si an de an, de chiar ziua apostolilor, li se aduce aminte ca au cea mai nobila misiune pentru care merita facute orice sacrificii asumandu-si apostolatul.

Ziua Invatatorului a fost atat de impamantenita incat si regimul comunist a pastrat-o, la 30 iunie, trecand insa sub tacere ca in aceeasi zi Biserica Ortodoxa Romana are in calendar Soborul Sfintilor 12 Apostoli, iar Biserica Romana Unita cu Roma are in calendar Adunarea celor 12 Sfinti Apostoli.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »