Zilele libere ale profesorilor impun elevilor vacanta fortata

Magazin Salajean 25 noiembrie 2009 0

Zilele libere ale profesorilor impun elevilor vacanta fortata

Zilele libere neplatite impuse de Guvern cadrelor didactice au efecte majore si asupra elevilor, care se vad obligati sa intre in acest an intr-o vacanta prelungita. Aceste zile libere suplimentare vor fi acordate insa in functie de decizia conducerii fiecarei unitati de invatamant in parte. Concret, elevii a 11 unitati scolare din Salaj vor pleca, chiar de astazi, intr-o minivacanta ce precede vacanta de iarna. Pentru majoritatea elevilor, insa, zilele libere vor insemna o vacanta de iarna ce va incepe cu o saptamana mai devreme, respectiv in data de 14 decembrie.

Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice pune probleme serioase invatamantului salajean. Potrivit legii mentionate, conducerea fiecarei unitati de invatamant isi poate stabili, in parte, pentru cadrele didactice, zilele libere neplatite impuse de Guvern pentru reducerea cheltuielilor cu 15,5 la suta atat in noiembrie, cat si in decembrie. Astfel se face ca, la nivelul judetului Salaj, 49 de unitati scolare au hotarat sa adopte ultima nota a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), potrivit careia zilele libere vor fi luate in data de 30 noiembrie, respectiv in intervalul 14-18 decembrie. Alte 11 unitati de invatamant au optat pentru varianta 25 noiembrie – 4 decembrie, in timp ce doua unitati si-au stabilit alte zile pentru a se alinia reducerii de cheltuieli. Este situatia intocmita astazi, la ora 13, la nivelul unitatilor scolare cu personalitate juridica din judet. Aceasta este situatia de fapt, din moment ce fiecare unitate de invatamant are dreptul sa-si stabileasca zilele de concediu neplatit pentru personalul incadrat. Astfel se face ca de maine, in 11 unitati de invatamant, cursurile vor fi sistate. Si asta pentru ca nici Ministerul Educatiei nu a venit cu propuneri clare. A tot trimis note in privinta aplicarii legii, dandu-le astfel profesorilor posibilitatea sa opteze pentru diferite zile libere fara plata, ne-a declarat, ieri, Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Salaj (SLI). El a mai spus ca nu doreste sa intervina in deciziile luate de conducerea scolilor, chiar daca acest lucru va afecta programul de scoala al elevilor, unii fiind in vacanta, iar altii la scoala.

Ioan Abrudan: Sper ca scolile sa ia o decizie unitara

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, ne-a spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca este increzator ca unitatile de invatamant vor fi de acord cu ultima nota a MECI, potrivit careia atat elevii cat si profesorii vor avea parte de o minivacanta, in perioada 28-31 decembrie, respectiv de o vacanta de iarna ce va incepe mai devreme cu o saptamana, din 14 decembrie. Tot in nota ministerului se prevede ca inspectoratele scolare din tara sa se asigure de informarea conducerii unitatilor de invatamant si de punerea in aplicare a zilelor libere, precum si de programul de recuperare a materiei scolare aferente. Din cate mi s-au comunicat, sunt si unitati scolare care solicita ca zilele libere sa fie acordate in perioada vacantei de iarna, respectiv dupa 21 decembrie. Mi se pare insa normal sa se ia o decizie unitara la nivelul tuturor unitatilor scolare din judet. Sunt cadre care predau la mai multe scoli, iar unii elevi vor fi in vacanta, cat timp altii vor merge la scoala. Cu toate acestea, n-am impus niciunei unitati scolare programul zilelor libere neplatite, ci am lasat la latitudinea conducerii scolilor, asa cum prevede legea, decizia finala in acest sens. In ultima instanta, este decizia dascalilor, insa materia va trebui neaparat recuperata, ne-a declarat Abrudan.

Educatia a trecut deja printr-o reducere de cheltuieli

Potrivit lui Eusebiu Lehene, aceasta reducere de cheltuieli aplicata in randul cadrelor didactice nici n-ar trebui sa existe. Daca bine ne amintim, la inceputul anului scolar, au fost reduse aproximativ 20.000 de posturi de cadre didactice din toata tara, dintre care 180 in Salaj. Nu s-au platit nici cei 100 de euro pentru fiecare profesor pentru procurarea de materiale didactice, ce sa mai vorbim de majorarile salariale promise si neacordate. Ba mai mult, dintr-o analiza realizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, anul acesta s-au acordat Educatiei doar 3,4 procente din PIB, fata de cei sase la suta alocati pentru 2009. Din aceste considerente ar fi trebuit sa scuteasca personalul din invatamant de aceste reduceri de cheltuieli. Ele s-au facut deja. Insa, unde-i lege, nu-i tocmeala, a afirmat liderul SLI Salaj. Referitor la consecintele generate de concediul neplatit al cadrelor didactice, spune Lehene, acestea ar trebui sa si le asume cei care au propus si aprobat legea, si nu profesorii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »