Zeci de profesori sălăjeni cer titularizarea fără examen

Magazin Salajean 3 martie 2011 0

Zeci de profesori sălăjeni cer titularizarea fără examen

Un număr de 56 de suplinitori calificaţi care predau în unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj şi-au depus cereri pentru a deveni titulari pe post, fără concurs. Dosarele au fost aprobate deja de consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare şi urmează a fi analizate, în cursul acestei săptămâni, la nivelul consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Zeci de suplinitori calificaţi din judeţul Sălaj încearcă să obţină titularizarea în învăţământ fără a mai participa la concursurile naţionale organizate în acest sens. Conform articolului 253 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, suplinitorii calificaţi care predau în unităţile de învăţământ pot deveni titulari pe post dacă îndeplinesc anumite cerinţe şi dacă au depus cereri prin care să solicite acest lucru, până la data de 25 februarie.

Inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat, ieri, că la nivelul judeţului 67 de cadre didactice au depus cereri pentru a obţine titularizarea. Din totalul cererilor înregistrate, 56 au fost validate de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în timp ce 11 au fost respinse pentru neîncadrarea solicitanţilor în condiţiile impuse de lege. Dosarele admise au fost preluate în cursul zilei de marţi de către Inspectoratul Şcolar, urmând ca vineri să fie analizate în consiliul de administraţie, a declarat Abrudan.

Potrivit acestuia, consiliile de administraţie vor comunica în scris cadrelor didactice solicitante motivele acordului sau ale refuzului acordării titularizării pe catedra ocupată prin suplinire în acest an şcolar. Listele finale validate de consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar se afişează la sediul instituţiei până la data de 8 martie 2011, iar contestaţiile se depun în termen de două zile lucrătoare de la afişarea listei şi se vor soluţiona până la data de 11 martie. Cadrul didactic care îndeplineşte condiţiile menţionate anterior devine titular pe respectivul post începând de anul şcolar viitor, a precizat inspectorul general şcolar.

De această noutate legislativă au profitat atât cadrele didactice care predau la oraş, cât mai ales dascălii de la sate. Potrivit inspectorului de resurse umane din cadrul ISJ Sălaj, Viorel Lungu, 23 de cereri au fost depuse la secretariatele unităţilor şcolare din oraşele sălăjene, în timp ce 44 provin din unităţile din mediul urban. Cele mai multe cereri, în număr de cinci, s-au înregistrat la Grupul Şcolar Sîg, iar alte trei au fost la Şcoala Specială Şimleu Silvaniei. Mai puţin de zece cadre didactice au solicitat titularizarea pe post la nivelul unităţilor de învăţământ din municipiu.

Pentru obţinerea titularizării pe post, cadrele didactice calificate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie încadrate în învăţământul preuniversitar prin suplinire în acest an şcolar şi să fi participat şi promovat cu minim nota 7 concursul naţional unic de titularizare în ultimii trei ani. De asemenea, devin titulare ale unităţii de învăţământ respective doar dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale: dacă se certifică viabilitatea postului şi consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ respective este de acord. O altă condiţie este şi aceea ca postul didactic să fie complet, să nu fie rezervat şi să aibă o viabilitate de cel puţin patru ani.

În unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj predau aproximativ 3.500 de cadre didactice, dintre care circa 2.800 sunt titulare, restul fiind posturi ocupate de suplinitori calificaţi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »