Zeci de profesori lipsesc la catedră în şcolile sălăjene

Mihaela Oprea 25 septembrie 2012 0
Zeci de profesori lipsesc la catedră în şcolile sălăjene

Aproximativ 30 de posturi de cadre didactice au rămas neocupate în unităţile de învăţământ sălăjene, la mai bine de o săptămână de la începerea noului an şcolar, asta după ce clopoţelul a sunat începerea cursurilor în minus cu peste 100 de dascăli lipsă la catedră. În ciuda deselor concursuri organizate pentru ocuparea posturilor de cadre didactice, reprezentanţii învăţământului sălăjean şi directorii şcolari continuă fuga după personal.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că aproximativ 15 unităţi cu personalitate juridică organizează în aceste zile concursuri pentru ocuparea posturilor de cadre didactice. “În conformitate cu metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de cadre didactice vacantate pe parcursul anului şcolar, în perioada 14-24 septembrie, 46 de unităţi şcolare cu personalitate juridică au organizat concursuri pentru ocuparea a 96 de posturi de cadre didactice, 92 fiind astfel ocupate. La această dată mai sunt disponibile 30 de posturi, din 15 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, pentru care se organizează concursuri în perioada 25-27 septembrie. Menţionez că nu au fost niciun fel de probleme în desfăşurarea acestor concursuri”, a declarat Gheorghe Bancea.
Aceste posturi au devenit vacante şi în urma unor demisii, detaşări sau cereri de concedii medicale depuse de titularii lor sau pentru că persoanele repartizate anul acesta au decis să nu se mai prezinte la post.
În topul postrurilor vacante sunt cele de învăţători şi educatori, însă un număr mare de catedre vacante sunt şi la specializările engleză, franceză, fizică, educaţie fizică, matematică etc. Înscrierile se fac la secretariatele şcolilor care organizează concursul. Informatii suplimentare despre instituţiile de învăţământ care au posturi vacante pot fi găsite pe site-ul ISJ Sălaj, la adresa www.isjsalaj.ro.
Candidatii calificaţi pentru posturile vizate vor avea de susţinut o probă de inspecţie specială la clasă şi un test scris din didactica specializării. Candidaţii fără studii corespunzătoare postului vor susţine o probă scrisă şi, în cazul în care vor obţine peste 5 la testul scris, vor participa la un interviu. Subiectele vor fi realizate la nivelul instituţiei de învăţământ.
Au dreptul să se prezinte pentru ocuparea acestor posturi şi cadrele didactice care au participat anul acesta la concursul de titularizare sau la cele organizate înainte de începerea anului şcolar şi care au obtinut cel puţin nota 5, dar care au rămas nerepartizate. Acestea nu mai sunt obligate să susţină concursul pentru ocuparea postului, putând concura cu nota obţinută la concursul de titularizare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »