Zeci de copii salajeni, respinsi de scolile preferate de parinti

Magazin Salajean 6 aprilie 2012 0

Zeci de copii salajeni, respinsi de scolile preferate de parinti Aproape 40 de copii nu au fost acceptati in scolile salajene preferate de parinti, intrucat cererile depuse au depasit cu mult, mai ales in unitatile din municipiu, locurile disponibile. Acestia au, insa, sansa sa se intoarca pe locurile din scolile din circumscriptie sau sa astepte ultima etapa de inscrieri, cand sunt sanse sa mai gaseasca locuri in unitatile vizate.

Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a postat, in cursul zilei de miercuri, pe site-ul institutiei, rapoartele privind inscrierile la scoala pentru anul scolar urmator, la incheierea celor doua etape de inscrieri in clasele pregatitoare si clasele I. De asemenea, in data de 4 aprilie au fost afisate listele cu numele copiilor repartizati in prima etapa (din circumscriptia scolara), al celor repartizati in a doua etapa (cei arondati la alte scoli in functie de domiciliu) si cu locurile disponibile pentru urmatoarele etape de inscrieri.

Potrivit rapoartelor postate online pe site-ul institutiei, in cea de-a doua etapa de inscrieri la scoala au fost inmatriculati 515 copii, dintre care 230 in clasele pregatitoare si 285 in clasele I. In aceasta etapa, parintii au avut dreptul sa ceara locuri in alte unitati decat cea arondata domiciliului.

Doar ca, in mai multe scoli, in special din municipiu, numarul cererilor depuse de catre parinti pentru inscrierea odraslelor la scolile preferate a depasit numarul locurilor disponibile in aceasta etapa. Un numar de 38 de copii nu au fost acceptati in scoli altele decat cele aflate in circumscriptia scolara, reprezentand diferenta intre cererile depuse (553) si numarul copiilor inmatriculati in aceasta a doua etapa (515).

Cele mai multe emotii le-au avut parintii la inscrierile in clasa I. Chiar daca au ramas peste 1.000 de locuri in clasele I, in majoritatea unitatilor scolare din municipiu, scolile au epuizat toate locurile vacante. Mai precis, doar Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar din Zalau a ramas cu 11 locuri neocupate dupa etapa anterioara.

La inscrierile in clasele pregatitoare, cea mai cotata scoala din municipiu pare a fi Scoala Gimnaziala Iuliu Maniu Zalau, unde locurile au fost ocupate chiar din prima etapa. De asemenea, Scoala Gimnaziala Silvania din Simleu Silvaniei a inmatriculat 11 copii in clasa pregatitoare, ramanand fara locuri disponibile. In celelalte unitati din judet, nu au fost inregistrate probleme majore la inscrieri din cauza locurilor reduse puse la dispozitia parintilor.

Scolile in care au fost depuse mai multe solicitari decat locurile disponibile au recurs la metode de selectie a candidatilor, in functie de specificacitatea unitatii de invatamant. Si anume, intre criteriile adoptate pentru selectia cu prioritate viitorilor elevi ai scolii s-au numarat: copiii orfani, proveniti din familii monoparentale, copiii incadrati in grupe de handicap sau cei care frati mai mari care urmeaza cursurile in scoala respectiva.

Potrivit sursei mentionate anterior, dupa incheierea etapei a doua de inscrieri au ramas neocupate 1.169 de locuri in clasele pregatitoare si 1.053 de locuri in clasele I in unitatile scolare din judet. La nivelul judetului sunt inscrisi, la aceasta data, 3.353 de copii care vor merge, din toamna, fie in clasele pregatitoare, fie in clasele I. Dintre acestia, 2.980 au optat pentru unitatile din circumscriptia scolara, iar 553 la alte scoli decat cele arondate domiciliului. Astfel, din numarul de 3.763 de copii recenzati, 230 nu au fost inscrisi, inca, la scoala.

Urmatoarea etapa de inscriere incepe in 23 aprilie si dureaza trei zile. In acest interval, parintii copiilor ramasi neinscrisi se pot intoarce pe locurile rezervate in unitatile din apropierea domiciliului. Ultima etapa pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si 18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »