Zeci de absenti la examenul de BAC

Magazin Salajean 31 august 2011 0

Zeci de absenti la examenul de BAC

Absenteismul este in floare la cea de-a doua sesiune de bacalaureat desfasurata in Salaj, unde, din totalul de 567 de candidati inscrisi, 85 au lipsit luni de la proba scrisa de Limba romana, astfel ca in sali s-au aflat doar 482. Ieri, cand s-a desfasurat proba in limba materna (maghiara, n.r.) au fost inregistrati 13 absenti, examenul fiind sustinut doar de 27 de candidati.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca si restul probelor vor fi sustinute dupa calendarul stabilit la nivel national, adica in 31 august proba obligatorie de profil, iar in 2 septembrie – proba la alegere, primele rezultate urmand sa fie afisate in 4 septembrie. „In aceeasi zi, in intervalul orar 16 – 20, se vor putea depune contestatiile. Deocamdata, nu a fost stabilit unde se va face recorectarea lucrarilor – in Salaj sau in alte judete, acest lucru urmand a fi fixat in zilele care vin. Contestatiile vor fi rezolvate in 5 – 6 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice in 7 septembrie”, a declarat Ioan Abrudan.

In Salaj, examenul de bacalaureat este sustinut in trei centre de examinare: Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai Zalau, Grupul Scolar „Octavian Goga din Jibou si Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu Simleu Silvaniei. Spre deosebire de sesiunea din vara, cand supravegherea in sali s-a facut doar de cadrele didactice, la aceasta sesiune de bacalaureat candidatii vor fi supravegheati de camere web.

Anul trecut, din cei aproximativ 2.600 de absolventi de liceu inscrisi in prima sesiune de bacalaureat, peste 550 au sustinut una sau mai multe probe in cadrul sesiunii din toamna. In Salaj, promovabilitatea inregistrata la examenul de bacalaureat, in prima sesiune din acest an, a fost de 59,02 la suta (dupa rezolvarea contestatiilor, n.r.). Examenul de bacalaureat a fost sustinut in prima sesiune de aproximativ 2.500 de absolventi salajeni ai cursurilor liceale, cu circa 100 mai putini fata de cei care au sustinut bacalaureatul in prima sesiune din 2010.

Structura noului an scolar

In acelasi cadru, inspectorul scolar general a declarat ca noul an scolar 2011 – 2012 va incepe in 12 septembrie, primul semestru urmand sa se incheie in 23 decembrie. In perioada 22 – 30 octombrie, prescolarii si scolarii ciclului primar vor avea o mini-vacanta, iar vacanta de iarna – de trei saptamani – va incepe in 24 decembrie si se va incheia in 15 ianuarie.

Cel de-al doilea semestru al anului scolar va lua startul in 16 ianuarie si se va incheia in 22 iunie, cand va incepe vacanta mare (pana in 9 septembrie 2012, n.r.). Vacanta de primavara este programata pentru perioada 7 – 22 aprilie, in timp ce, in premiera, in ultima saptamana inainte de a debuta vacanta mare, elevii vor avea o „Scoala altfel”. Este vorba de o saptamana in care elevii vor putea participa la actiuni si activitati extracurriculare: sesiuni de teatru, ateliere, parteneriate si schimburi de experienta etc.

Noi modalitati de evaluare

Abrudan a declarat ca noua lege a educatiei aduce cateva modificari semnificative in sistemul de invatamant. „Astfel, se schimba modul in care se face evaluarea copiilor, in procesul de evaluare urmand sa intre un instrument nou, numit portofoliul educational. Nu nota va stabili nivelul de competenta al unui elev, ci acest portofoliu”, a spus Abrudan.

Potrivit sursei citate, vor exista trei tipuri de evaluare: la clasa a II-a, evaluarea va fi facuta la nivelul unitatilor de invatamant si vor fi verificate achizitiile fundamentale: scris, citit, socotit. La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educatiei organizeaza un examen pentru diagnoza sistemului prin esantionare, dupa modelul testelor internationale PISA, adica vor fi verificate competentele. O alta evaluare se face la finalul clasei a VI-a, unde elevii trebuie sa sustina doua probe: una practica, de evaluare a cunostintelor de utilizare a calculatorului, si una in care vor fi urmarite cunostintele de Limba romana si comunicare, matematica si stiinte. In liceu, elevii de clasa a IX-a vor fi testati in privinta cunostintelor dobandite prin doua probe scrise: la comunicare si la matematica – stiinte. Referitor la modificarile care vor fi in examenul de bacalaureat, acestea vor fi puse in practica doar din anul scolar 2015 – 2016.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »