Unul din trei profesori a picat examenul de definitivat

magazinsalajean 24 iulie 2012 1
Unul din trei profesori a picat examenul de definitivat

Dascălii sălăjeni au obţinut rezultate modice la examenul de definitivare în învăţământ, potrivit listelor afişate în cursul zilei de ieri, la centrul de concurs din cadrul Grupului Şcolar “Voievodul Gelu” din Zalău. Unul din trei candidaţi au fost notaţi sub 7, pragul limită pentru obţinerea definitivatului, cea mai mică notă fiind 3,95. Mai mult, trei candidaţi au părăsit examenul în timpul probei scrise, chiar după ce au văzut subiectele de examen.
Preşedintele Comisiei judeţene de definitivare în învăţământ Sălaj, Doina Pop, ne-a declarat că, dintre cei aproximativ 70 de candidaţi care au susţinut testarea, 25 nu au promovat examenul. “În acest an, la examenul de definitivare în învăţământ s-au înscris 80 de cadre didactice din întreg judeţul. La proba scrisă au lipsit patru dintre cei înscrişi, iar alţi trei s-au retras în timpul examenului cu declaraţie pe propria răspundere. Astfel, dintre cei 73 de candidaţi examinaţi, 25 au luat note sub 7, pragul limită pentru promovarea acestui examen”, a declarat Doina Pop.
Potrivit sursei citate, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut nota 10 la acest examen. Cea mai mare notă, de 9,40, a fost pentru lucrarea unui candidat care a susţinut testarea la sociologie, didactica acesteia şi elemente de pedagogie şi psihologie a educaţiei. În fapt, au fost doar trei dascăli care au luat note peste nouă la proba scrisă. Cea mai mică notă a fost 3,95, fiind trecută pe lucrarea unui candidat la proba scrisă de biologie. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.
Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute mai pot depune şi astăzi contestaţii în centrele de examen unde au susţinut examenul. Potrivit sursei citate anterior, în cursul zilei de luni au fost depuse zece contestaţii. Recorectarea lucrărilor se face, în funcţie de discipline, de comisia de soluţionare a contestaţiilor, în cele şase centre de profil constituite la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, urmând ca rezultatele finale să fie anunţate joi, 26 iulie.
Examenul de definitivat a fost susţinut de cadre didactice titulare sau suplinitori calificaţi, cu o vechime de minim 2 ani în activitatea de predare. Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susţină de maxim trei ori, în 5 ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare. În schimb, dacă după 7 ani de la debutul activităţii de predare nu a obţinut definitivatul, un profesor titular îşi pierde titulatura şi va fi nevoit să participe din nou la examenul de titularizare.
Acesta este primul an în care organizarea examenului de definitivat se realizează la nivelul judeţului şi nu de către universităţi, cum era în anii anteriori. Proba scrisă de examen a fost alcătuită din trei subiecte, şi anume: unul din disicplina de specialitate, al doilea din metodica predării acestei discipline, iar al treilea din pedagogia şcolară sau preşcolară. Fiecare subiect a fost notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. Profesorii care au trecut acest examen vor intra în treapta superioară de salarizare.
Mihaela Oprea

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 24 iulie 2012 at 17:44 - Reply

    Este tragic! Astfel de note ne fac sa ne indoim de capacitatea dascalilor nostri!

Lasa un Raspuns »