“Undă verde” pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Flavia Pintea 1 aprilie 2013 1
“Undă verde” pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierile în clasa pregătitoare încep de marţi, 2 aprilie, şi vor avea loc în două etape. La a doua etapă participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ. Înscrierea se poate face la şcoala de circumscripţie sau la altă unitate de învăţământ, în limita locurilor disponibile. Prima etapă de înscrieri va avea loc în perioada 2-22 aprilie. “În această perioadă a înscrierilor în clasa pregătitoare, programul şcolilor va fi de la ora 8 până la ora 20, în fiecare zi”, a precizat Gheorghe Bancea, inspector şcolar general al judeţului Sălaj, în cadrul conferinţei de presă de vineri, 29 martie.

Potrivit acestuia părinţii pot obţine informaţiile necesare atât de pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, cât şi de la avizierul şcolilor. O altă variantă pusă la dispoziţia celor interesaţi este telefonul verde pentru clasa pegătitoare, disponibil în judeţul Sălaj la numărul 0800 816 260. Linia va fi deschisă de luni, 1aprilie.
În clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care împlinesc şase ani până la 31 august, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013, inclusiv, vor putea fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Totodată, copiii care împlinesc vârsta de şapte ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.
13 centre pentru evaluarea psihosomatică
Pentru evaluarea psihosomatică a copiilor care împlinesc vârsta de şase ani după data de 31 august, la nivelul judeţului Sălaj, au fost organizate 13 centre de evaluare, a anunţat Gheorghe Bancea, în cadrul conferinţei de presă. Astfel, părinţii au la dispoziţie în Zalău, pe lângă Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţională(CJRAE) Sălaj, încă cinci astfel de centre la şcolile gimnaziale: “Mihai Eminescu”, “Simion Bărnuţiu”, “Gheorghe Lazăr”, “Corneliu Coposu” şi la Liceul cu program sportiv “Avram Iancu”. În Jibou, a fost stabilit centru de evaluare la Grupul Şcolar Octavian Goga, în Cehu Silvaniei la şcoala gimnazială Andrei Mureşanu, iar în Şimleu Silvaniei la şcoala gimnazială Silvania. De asemenea, a fost organizat câte un centru de evaluare şi în localităţile Zimbor, la şcoala gimnazială din localitate, la Crasna, la Liceul Tehnologic Cserey-Goga, în Ileanda, Liceul Tehnologic Ioachim Pop şi în Sărmăşag, la Liceul Tehnologic. “Indiferent de centru de evaluare ales, copii vor fi primiţi şi vor fi evaluaţi”,a mai precizat şeful învăţământului sălăjean. Potrivit acestuia, evaluările se vor face în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 10 şi 16. Părinţii pot face programări, în perioda 2-19 aprilie, la secretariatul CJRAE Sălaj, între orele 9 şi 15.
Joi, “Porţi deschise”
Pentru o mai bună informare a părinţilor privind condiţiile oferite de fiecare şcoală în parte va fi organizat joi, 4 aprilie, evenimentul “Ziua porţilor deschise”, Astfel, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare va primi vizita părinţilor interesaţi. “Părinţii vor primi informaţii de la directorii şcolilor, de la cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare şi vor putea vizita sălile amenajate pentru cei mici”, a completat Gheorghe Bancea.

Mai multe clase pregătitoare propuse pentru anul şcolar următor
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, în cadrul Colegiului Prefectural, de vineri, 29 martie, pentru anul şcolar 2013-2014 au fost propuse 140 de clase pregătitoare, una dintre acestea în învăţământul special. Din totalul celor 139 de clase pentru învăţământul de masă, au fost propuse să funcţioneze ca şi clase independente 88 dintre acestea, iar 51 vor funcţiona în regim simultan. Astfel, numărul total estimat al elevilor înscrişi în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014 este circa 2300 de elevi. Peste 1700 de elevi vor fi la secţia română, aproape 500 de copii vor începe cursurile clasei pregătitoare la secţia maghiară, la secţia germană a fost propusă o clasă, respectiv 25 de elevi, iar la secţia slovacă, şase copii.
Faţă de anul şcolar în curs, numărul claselor propus pentru anul şcolar 2013-2014 este cu aproximativ 33 mai mare. Astfel, numărul claselor pregătitoare existente în anul şcolar 2012-2013 este de 106,16, din care 73 funcţionează ca şi clase independente, însumând 1233 de elevi, iar 33,16 funcţionează în regim simultan, numărul elevilor fiind 374. În învăţământul special, în prezent, funcţionează două clase pregătitoare, cu un număr total de 12 elevi.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Erika 2 aprilie 2013 at 10:42 - Reply

    Pe baiatul meu l-am inscris in dimineata asta la Simion Barnutiu si a mers foarte usor inscrierea online!Ne-am facut griji degeaba

Lasa un Raspuns »