Ultima probă orală de bacalaureat!

Magazin Salajean 20 iunie 2011 0

Ultima probă orală de bacalaureat!

Absolvenţii de liceu continuă, astăzi, seria probelor orale din cadrul examenului de bacalaureat, respectiv cea de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Candidaţii la această testare, programată pentru zilele de 20-23 iunie, nu vor trebui să-şi facă mari probleme pentru promovare, singura cale să fie respinşi fiind neprezentarea la examen ori frauda.

Aproximativ 2.500 de absolvenţi de liceu din judeţul Sălaj s-au înscris pentru susţinerea probelor din cadrul bacalaureatului. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, la nivelul judeţului, probele examenului de bacalaureat vor fi susţinute în 22 de unităţi liceale, fiind constituite opt centre de examen şi alte trei de evaluare.

Peste exact o săptămână, candidaţii la bacalaureat intră în febra examenelor scrise. Prima probă scrisă este cea de limba şi literatura română, urmată de proba de limba şi literatura maternă în cursul zilei de mâine. În data de 29 iunie, candidaţii la bacalaureat vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în prima zi a lunii iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 3 iulie, depunerea eventualelor contestaţii având loc a doua zi. Până în data de 7, se vor soluţiona aceste contestaţii, astfel încât, în data de 8 iulie, candidaţii la examenul de bacalaureat să-şi afle media finală. Sesiunea august-septembrie 2011 se va desfăşura în perioada 22 august – 7 septembrie.

Începând de anul acesta, frauda la bacaluareat se pedepseşte mult mai aspru. Şi anume, candidaţii prinşi copiind vor fi daţi afară din concurs şi nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la examen timp de două sesiuni. Pentru diminuarea riscurilor de fraudă, Ministrul a cerut inspectoratelor şcolare să asigure în organizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă cu camere de luat vederi. Inspectorul şcolar Abrudan susţine că la nivelul judeţului Sălaj nu sunt decât două sau trei unităţi supravegheate cu camere video, însă doar pe holurile unităţilor de învăţământ. O altă noutate o reprezintă observatorii neutri la examene, respectiv preşedinţii asociaţiilor de părinţi ori reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, care vor putea supraveghea desfăşurarea probelor scrise doar dacă au aprobare din partea conducerii ISJ. Însă, în judeţul Sălaj, nu au fost solicitări de acest gen. Orice tentativă de fraudă se poate semnala prin apelarea liniei verde pusă la dispoziţie de reprezentanţii ministerului.

Ca în fiecare an, va fi interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte astfel de instrumente: dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi până la înapoierea în sala de examen. În această situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »