Uite greva! Nu e greva!

Magazin Salajean 21 aprilie 2010 0

Uite greva! Nu e greva!

Sindicalistii anunta ca majoritatea dascalilor salajeni si-au dat acordul de a participa, in data de 22 aprilie, la greva generala de o zi, cu incetarea activitatii in unitatile de invatamant din judet. Cu toate acestea, proba de calculator a examenului de bacalaureat din ziua respectiva nu va fi afectata. Astfel, cei 399 de candidati salajeni programati joi pentru sustinerea probei de evaluarea competentelor digitale sunt asteptati la examen.

Greva generala de o zi a cadrelor didactice, stabilita in data de 22 aprilie, nu va afecta examenul de bacalaureat. Este ultima decizie luata de conducerea Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj. Insa incetarea activitatii in unitatile de invatamant din judet ramane batuta in cuie. Peste 90 la suta dintre salariatii din invatamant din Salaj si-au dat acordul pentru participarea la greva generala din data de 22 aprilie. Este, in principal, rezultatul politizarii numirilor in conducerea unitatilor de invatamant.

Drept urmare, dascalii nu vor participa la orele de curs. Cu toate acestea, am acceptat ca proba de evaluarea competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat sa nu fie afectata de greva generala din data de 22 aprilie. Nu dorim sa aducem un stres in plus elevilor participanti la acest examen important.

Astfel ca profesorii coordonatori si examinatori se vor prezenta in salile de examen pentru evaluarea candidatilor la bacalaureat, ne-a comunicat, ieri, liderul SLI Salaj, Eusebiu Lehene. Astfel, elevii programati joi pentru sustinerea probei de calculator din cadrul examenului de bacalaureat vor putea sustine testatarea in toate cele 22 de centre de examen din judet.

Conducerea Inspectoratului Scolar confirma

Participarea profesorilor la examenul de bacalaureat in ziua grevei a fost confirmata, ieri, si de inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan. Am luat legatura cu mai multe unitati de invatamant unde se desfasoara proba de evaluarea competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat, constatand ca profesorii coordonatori si examinatori la aceasta proba se vor prezenta pentru testarea candidatilor. Noi ne exprimam speranta ca profesorii inteleg ca examenul de bacalaureat este unul extrem de important pentru elevi.

Fiind pentru prima data cand se sutine aceasta proba de bacalaureat, respectiv de evaluarea competentelor digitale, emotiile elevilor sunt crescute. Neparticiparea profesorilor la examenul din data de 22 aprilie ar creste riscul de a-i bulversa pe candidati si de a le afecta rezultatele la acest examen. Trebuie ca dascalii sa inteleaga faptul ca au responsabilitatea de a-i educa pe elevi. Suntem insa optimisti ca programul de bacalaureat nu va fi afectat, a afirmat Abrudan.

O sumedenie de nemultumiri

Desi au cedat in privinta boicotarii examenului de bacalaureat, sindicalistii indeamna profesorii la greva generala de o zi. Eusebiu Lehene a tinut sa aminteasca faptul ca a transmis, in toate unitatile de invatamant din Salaj, o adresa prin care sa le aminteasca dascalilor baza actiunilor de protest si sa le solicite participarea la greva generala din data de 22 aprilie. Una dintre marile nemultumiri ale sindicalistilor o reprezinta sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev si prescolar insuficiente pentru intreg anul in curs.

De asemenea, acestia sunt nemultumiti de faptul ca vor fi reduse 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar incepand cu data de 1 septembrie 2010, dupa ce in anul trecut s-au mai redus 18.000 de posturi. Sindicalistii nu sunt de acord cu eliminarea titularizarii in invatamant inlocuita cu titularizarea pe post, care, in opinia lor, este una din cele mai grele lovituri pentru personalul din unitatile de invatamant. La nemultumirile lor se adauga si refuzul constant al conducerii Ministerului Educatiei de a purta un dialog social real si constructiv cu partenerii, precum si de cresterea varstei de pensionare si de modificarea structurii ciclurilor de invatamant sunt alte aspecte.

Sindicalistii acuza si lipsa de transparenta la elaborarea proiectului Legii Educatiei si refuzul de a tine seama de propunerile facute de catre salariatii din invatamant, indiferent de modul in care au fost inaintate aceste propuneri, individual, prin inspectoratele scolare sau prin intermediul sindicatelor, precum si de refuzul achitarii imediate a drepturilor salariale castigate in instanta de profesori, prin hotarari definitive si executorii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »