Tristete la inceput de an scolar

Magazin Salajean 18 septembrie 2007 0

Tristete la inceput de an scolar

Noul an scolar 2007-2008 incepe pentru elevii scolii Corneliu Coposu Zalau cu o mare tristete in suflete, dupa ce la finele saptamanii trecute colega lor, de numai 14 ani, Diana Satmari, si-a pierdut viata in urma deflagratiei produse la Blocul E24.

Curtea scolii s-a dovedit a fi neincapatoare pentru sutele de elevi si parinti care au pasit cu emotii pragul institutiei. La eveniment au participat si viceprimarul municipiului Zalau, Onorica Abrudan, inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, inspectori de specialitate si cadre didactice. Deschiderea noului an scolar a debutat cu un moment de reculegere in memoria Dianei Satmari, fosta eleva a clasei a VIII-a E.

A merge inainte nu este posibil fara a privi din cand in cand in urma, la tot ce a fost si la tot ce s-a realizat an de an. Acest lucru il facem noi acum, la a X-a aniversare a Scolii Corneliu Coposu. Bilantul celor 10 ani nu se rezuma la o linie trasa sub niste cifre, pentru ca, nu poate fi destul de graitoare, a spus in discursul sau, directorul Mona Panican.

Momentul festiv a continuat cu inmanarea unei diplome de merit pentru fostul director al unitatii, Vasile Bulgarean, actual director al Colegiului National Silvania.

O vom pastra mereu in amintirea noastra

Acestea au fost cuvintele fostei diriginte a clasei in care invata Diana, Gheorghita Sabadis, care, cu lacrimi in ochi, ne-a spus ca era o fata extrem de energica si zambitoare. Era sufletul clasei, mereu cu zambetul pe buze, proteja intreg colectivul de toate problemele care apareau. De aceea toti colegii o alintau karatista clasei. Cuvintele nu o vor aduce inapoi, dar o vom pastra mereu in amintirea noastra, a spus actualul diriginte al clasei a VIII-a E, Alina Pop.

In clasa unde Diana urma sa paseasca in noul an scolar domnea o liniste apasatoare. Cei 21 de colegi ai sai au aprins lumanari si au impodobit banca fostei lor colege cu buchete de flori. Erau vadit atinsi de trecerea in nefiinta, mult prea devreme, a Dianei, care, dupa cum sustin si ei, era sufletul clasei. In memoria Dianei, colegii sai, impreuna cu diriginta lor, Alina Pop, au tinut un moment de reculegere si au aprins lumanari si la blocul unde s-a petrecut tragicul accident.

44.327 de elevi au inceput scoala

Elevii si dascalii s-au reintalnit ieri, 17 septembrie, cu ocazia inceperii noului an scolar. In toate scolile si liceele din Zalau, deschiderea noului an scolar a avut loc in cadru festiv. Alaturi de elevi, invatatori si profesori, la festivitati au participat si numerosi parinti veniti sa-si incurajeze copiii. Atmosfera a fost una de sarbatoare, chiar daca unii elevi mai suspinau dupa vacanta.

Dupa terminarea festivitatilor, elevii s-au retras in clase, povestindu-si intamplarile din timpul vacantei. Elevii din clasa I si cei din a IX-a au fost cei mai emotionati de deschiderea anului scolar, pentru ei incepand un nou capitol in viata.

In cursul raidului nostru de ieri ne-am perindat prin scolile din Zalau, care si-au deschis larg portile cu ocazia inceputului de an scolar. Am inceput cu Scoala cu clasele I-VIII Simion Barnutiu. Am ajuns in curtea scolii cu putin timp dupa inceperea festivitatii. Era plina de elevi si de parintii acestora. Invatatoarele si dirigintele puteau fi recunoscute usor dupa buchetele impresionante pe care le purtau in brate. Majoritatea elevilor erau grupati pe clase. Danut, elev in clasa I, privea oarecum derutat la ceea ce se intampla in jurul sau. In schimb, prezenta parintilor i-a dat curaj sa schimbe cateva cuvinte cu invatatoarea sa. In continuarea raidului mai intram prin cateva scoli din Zalau. Din pacate, ajungem prea tarziu, adica dupa terminarea festivitatilor. In schimb, am mai gasit cateva grupuri de elevi. Unii dintre ei chiar puneau la cale un chef pentru a marca cum se cuvine inceperea noului an scolar.

Anul scolar 2007-2008

Cursurile noului an scolar au inceput ieri, 17 septembrie 2007 si se vor incheia vineri, 13 iunie 2008.

Anul scolar 2007 – 2008 este organizat in doua semestre: semestrul I (luni, 17 septembrie 2007 – vineri, 1 februarie 2008), intrerupt de vacanta de iarna (sambata, 22 decembrie 2007 – duminica, 6 ianuarie 2008) si semestrul II (luni, 11 februarie 2008 – vineri, 13 iunie 2008).

In primul semestru, in perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2007, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta, iar in intervalul 2 – 10 februarie 2008 este programata vacanta intersemestriala. Cursurile semestrului al II-lea vor incepe luni, 11 februarie 2008 si vor dura pana vineri, 13 iunie 2008. Din data 26 aprilie si pana in 4 mai 2008, elevii vor fi in vacanta de primavara. Vacanta de vara va incepe sambata, 14 iunie si se va termina duminica, 14 septembrie 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »