Tocmai cand elevii au mai mare nevoie de transport: Microbuzul scolar al scolii din Napradea s-a defectat

Magazin Salajean 6 februarie 2012 0

Tocmai cand elevii au mai mare nevoie de transport: Microbuzul scolar al scolii din Napradea s-a defectat

Dupa problema aparuta saptamana trecuta la scoala din Cheud, unde sistemul de incalzire a inghetat din cauza gerului, o alta unitate de invatamant din comuna Napradea a dat de necaz: este vorba de scoala din centrul de comuna, al carei microbuz scolar s-a defectat. Problema a fost cu atat mai serioasa cu cat autovehiculul este de maxima necesuitate in aceasta perioada cand temperaturile mult scazute impun transportul auto al elevilor la cursuri.

Primarul comunei Napradea, Avel Borbiu, ne-a declarat ca defectiunea la microbuzul scolar a aparut din cauza termostatului si a unor sigurante de la motor. „Ni s-a comunicat de la scoala din Napradea ca un mocrobuz scolar s-a defectat, a ramas oprit undeva din cauza unor probleme la termostat si la niste sigurante de la motor care au cedat. Am intervenit de urgenta, iar acum este tractat de celalalt microbuz scolar. Sper ca pana luni (astazi, n.r.) sa rezolvam aceasta problema, iar autovehiculul sa fie la dispozitia copiilor”, a declarat edilul.

Sistemul de incalzire a inghetat la scoala din Cheud

Reamintim ca, saptamina trecuta, o alta unitate de invatamant din comuna Napradea a intampinat probleme. Este vorba despre Scoala Gimnaziala din localitatea Cheud, unde sistemul de incalzire al unitatii, bazat pe o centrala pe lemne, a inghetat. Solutia gasita de urgenta pentru ca elevii si cadrele didactice sa nu fie trimisi acasa sau, mai rau, sa desfasoare cursurile in frig a fost simpla si a readus in prim plan traditionalele sobe. „S-a facut foc in sobele de teracota din unitatea de invatamant, iar orele au putut fi desfasurate fara dificultati. Probabil este vorba de un dop de gheata pe una din conducte. Centrala este amplasata intr-o cladire anexa si nu in cladirea scolii. Nu se va putea remedia problema cat timp temperaturile sunt atat de mici, trebuie sa asteptam sa cedeze gerul, iar apoi sa intervenim la centrala”, ne-a declarat primarul Borbiu.

Acesta a spus ca, in toata aceasta perioada cat sistemul de incalzire nu functioneaza, nu vor fi probleme in ceea ce priveste incalzirea salilor de clasa, intrucat scoala are lemne suficiente si se va face foc continuu in sobe. „Am asigurat inca din toamna o cantitate suficienta de material lemnos, astfel ca se va putea face foc in sobe, iar elevii si cadrele didactice isi vor putea desfasura orele fara probleme. Suntem obisnuiti cu iernile grele, comuna noastra fiind situata pe malul Somesului, unde temperaturile sunt foarte scazute in aceasta perioada”, a declarat primarul Borbiu.

Inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ca la nivel de judet nu au fost inregistrate alte probleme decat cea de la Cheud si ca „nicio unitate de invatamant nu si-a suspendat cursurile si nu a fost nevoita sa isi schimbe programul”. In ceea ce priveste transportul elevilor din mediul rural la scoala si inapoi, acasa, este asigurat, in aceasta perioada geroasa, de microbuze scolare pentru toti elevii inscrisi la scoli gimnaziale. In judet, exista trei, patru localitati izolate unde functioneaza scoli primare si unde elevii merg pe jos la cursuri, dar Abrudan a declarat ca nu este o problema, intrucat fiind vorba de scoli din acelasi sat, distanta pe care o au de parcurs copiii nu este mare.

In ultimele zile, in unele localitati din Salaj s-au inregistrat temperaturi de pana la -20 grade Celsius.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »