Toate scolile vor avea obligatoriu cabinete medicale

Magazin Salajean 11 decembrie 2009 0

Toate scolile vor avea obligatoriu cabinete medicaleDoar sase cabinete medicale mai functioneaza, in prezent, in unitatile de invatamant din judetul Salaj, toate in mediul urban: trei la Zalau si cate unul in Simleu Silvaniei, in Cehu Silvaniei si Jibou. Lipsa finantarilor a dus la desfiintarea acestor cabinete scolare, dar la fel si lipsa personalului medical, slab motivat sa accepte un loc de munca in mediul rural. Acest lucru pare insa a se schimba, dupa ce Senatul a aprobat o hotarare legislativa privind infiintarea de cabinete medicale scolare in toate unitatile de invatamant.

Fie de stat fie private, acestea vor fi obligate sa aiba cate un cabinet medical in care sa se desfasoare activitati de medicina scolara. Toti elevii, studentii, dar si prichindeii de la gradinite vor beneficia astfel de asistenta medicala gratuita: de examinari medicale, profilaxie, tratamente, educatie pentru igiena si sanatate, educatie sexuala, dar se va interveni si in caz de urgente medicale.

De asemenea, prin aceste cabinete medicale scolare se vor face chiar si instructaje privind acordarea primului ajutor in caz de urgenta medicala majora. Eu salut aceasa initiativa. Sa speram insa ca se va putea materializa aceasta hotarare, mai ales in conditiile in care personalul medical reprezinta o mare lipsa nu doar in acest sector.

De asemenea, lipsa spatiului in care sa functioneze aceste cabinete medicale este un alt punct ce va trebui rezolvat. In orice caz, sper ca vor fi infiintate cat de curand cabinetele medicale scolare, astfel incat, la nevoie, elevii sa aiba parte de ingrijiri medicale in cel mai scurt timp, ne-a comunicat Sanda Stanca, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica Salaj. Finantarea cabinetelor se va face din bugetul de stat, prin Ministerului Sanatatii Publice, din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartine unitatea de invatamant.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »