Sute de posturi vacante pentru profesorii sălăjeni

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Sute de posturi vacante pentru profesorii sălăjeni

Peste 400 de posturi vacante au fost scoase la concurs de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj cu începere de anul viitor şcolar. Într-o primă fază, aceste catedre vor putea fi ocupate de către titularii aflaţi deja în sistem, pentru completare de normă ori ale căror posturi au fost desfiinţate. Următorii la rând sunt dascălii care solicită transferul într-o altă unitate de învăţământ, precum şi participanţii la concursul de titularizare.

Inspectorul şcolar general al ISJ, Ioan Abrudan, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că profesorii au la dispoziţie două săptămâni pentru depunerea dosarelor, în cazul în care au ajuns în restrângere de activitate ori dacă vor un post mai aproape de domiciliu. Preluarea dosarelor pentru restrângerile de activitate se face în perioada 7-21 aprilie, urmând ca la finele intervalului acestea să fie evaluate la nivelul inspectoratului. În data de 2 mai se vor afişa primele rezultate, în aceeaşi zi putând fi depuse şi eventualele contestaţii. Lista cu rezultatele finale va fi postată în data de 3 mai, la avizierul inspectoratului, a precizat Abrudan. Potrivit acestuia, pentru fiecare dosar se va acorda un anume punctaj calculat în conformitate cu metodologiile Ministerului Educaţiei. În perioada 3-6 mai vor avea loc şedinţele publice pentru ocuparea posturilor vacante.

Astfel, din cele 406 posturi vacante, 241 sunt cu normă întreagă iar restul sunt incomplete. În prezent, la nivelul judeţului Sălaj există aproximativ 3.300 de cadre didactice, dintre care 2.800 sunt titulari, iar restul urmează a fi ocupate conform calendarului mişcărilor de cadre.

Acesta este ultimul an în care se mai organizează concurs naţional de titularizare. Odată cu modificările aduse de Legea Educaţiei Naţionale, din 2012 vor avea loc schimbări radicale şi din perspectiva mişcării personalului didactic. Acestea ar putea consta în dispariţia titulaturilor de educatori şi învăţători, ei devenind profesori. Dacălii vor trebui să aibă, pe lângă studii universitare, şi un master didactic de doi ani, apoi un stagiu practic de un an.

În ultimul an de master şi în timpul stagiului se vor acorda burse finanţate de stat, acestea având valoarea egală a unui salariu de debutant. Recrutarea profesorilor în unităţile de învăţământ va fi făcută de Consiliul de Administraţie, alcătuit din cadre didactice, părinţi şi reprezentanţi ai Consiliului Local. Totodată, se vor forma consorţii de şcoli şi licee, unde un cadru didactic va putea profesa liber pentru a acumula numărul necesar de ore prevăzute de norma didactică.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »