Sute de parinti si profesori cer amanarea clasei pregatitoare

Magazin Salajean 29 februarie 2012 0

Sute de parinti si profesori cer amanarea clasei pregatitoarePeste 74 la suta din cei 1.800 de parinti si dascali care au dat curs sondajului de opinie online, lansat in perioada 21-27 februarie, de sindicalistii din Educatie, doresc amanarea introducerii din toamna a clasei pregatitoare.

Potrivit presedintelui Ligii Sindicatului din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, rezultatul acestui sondaj arata ca romanii nu sunt pregatiti sa-si dea copiii la scoala de la varste atat de fragede. Aproape trei sferturi dintre cei care au raspuns sondajului sunt de parere ca ar trebui amanata introducerea clasei pregatitoare de anul scolar viitor, in timp ce mai bine de jumatate sustin ca aceasta clasa ar trebui sa functioneze la gradinita. Aceste rezultate ar trebui sa traga un semnal de alarma, a mentionat Lehene.

Conform situatiei centralizate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Invatamant din Romania, au raspuns chestionarelor on-line aproximativ 1.860 de persoane, dintre care 765 parinti si 1.100 de cadre didactice.

In privinta parintilor care au raspuns la acest sondaj, 74,12 la suta nu sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare. Chiar si dintre cei care s-au aratat de acord cu introducerea acestei clase la invatamantul primar, respectiv 65,15 la suta, considera ca nu s-au luat toate masurile necesare, sistemul de invatamant nefiind pregatit pentru a introduce aceasta clasa incepand cu anul scolar urmator. In aproape aceeasi masura au raspuns sondajului de opinie si cadrele didactice, diferentele fiind sub marja de eroare de 3 procente.

Din raspunsurile privind minimele conditii necesare functionarii optime a clasei pregatitoare s-au evidentiat: baza materiala – banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs; existenta programei scolare si corpul profesoral special format. Fara aceste conditii minimale, principalele riscuri date de respondenti sunt: copii suprasolicitati, nesupravegheati, surmenati, stresati si obositi; dezechilibru emotional, si nu numai, al copilului la o varsta frageda; copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit; premisele cresterii abandonului si esecului scolar; randament scolar scazut; dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar.

Ioan Abrudan se mentine pe pozitii

In detrimentul sondajului prezentat de catre sindicalisti cu privire la amanarea introducerii clasei pregatitoare din aceasta toamna, inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Salaj, Ioan Abrudan, sustine ca acest lucru este necesar. Parintii si cadrele didactice au tot dreptul la retineri in cazul unor modificari de amploare cum este introducerea clasei pregatitoare la invatamantul primar. Este, intr-adevar, un element de noutate, dar consideram ca este unul justificat. La ora actuala, suntem una dintre putinele tari in care invatamantul scolar incepe de la o varsta asa de tarzie, a afirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, inspectorul scolar.

Potrivit acestuia, clasa pregatitoare este cea care a inlocuit grupa pregatitoare si care va mai functiona doar anul scolar in curs.

De asemenea, Abrudan a mentionat drept unul dintre inconvenientele parintilor faptul ca nu mai stiu dinainte cu 2-3 ani daca vor putea sa-si inscrie copilul la invatatoarea preferata.

Pe de alta parte, inspectorul scolar a recunoscut ca la aceasta data nu se cunoaste cum va arata sala de clasa. Cel mai probabil, va fi o sala cu banci, cu tabla si cu multe jucarii, un spatiu adecvat particularitatilor de varsta in jur de 5-6 ani, a precizat Abrudan.

Nici cadrele care vor preda la clasa nu vor fi pregatite decat tarziu, odata cu adoptarea programei scolare pentru clasa pregatitoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »