Sute de copii vor invata in conditii insalubre

Magazin Salajean 11 august 2010 0

Sute de copii vor invata in conditii insalubre

Peste 600 de copii care vor merge din toamna la scolile si gradinitele din judetul Salaj vor fi nevoiti sa invete in conditii insalubre, fara apa curenta si sa foloseasca toaletele exterioare ale unitatilor. O treime din scolile si gradinitele din judetul Salaj nu au inca autorizatie sanitara de functionare, neindeplinind conditiile minime de igiena. Mai mult, aproximativ 40 de unitati de invatamant nu vor obtine aceasta autorizatie nici dupa inceperea noului an scolar. Desi multe din aceste unitati de invatamant arata din exterior extrem de bine ingrijite, medicii refuza sa elibereze autorizatiile sanitare de functionare pentru ca ele, in realitate, constituie un pericol pentru sanatatea elevilor.

In timp ce elevii si copiii de gradinita se vor bucura de inca o luna de vacanta, reprezentantii din educatie trag tare pentru inceperea noului an scolar in cat mai bune conditii. Mai precis, este vorba de obtinerea autorizatiilor sanitare fara de care unitatile de invatamant nu pot functiona. Pe aceasta tema, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a organizat saptamana trecuta, o videoconferinta cu toti inspectorii generali scolari, in care a precizat ca unitatile de invatamant care nu detin autorizatie sanitara de functionare nu vor putea incepe noul an scolar. Cu o exceptie: daca la nivel de judet exista unitati fara aceasta autorizatie, in care vor studia mai putin de cinci la suta dintre copii inscrisi pentru viitorul an scolar, acestea vor putea functiona chiar si in aceste conditii. Mai precis, acesti copiii vor fi obligati sa invete in conditii insalubre in scoli sau gradinite care nu dispun de apa curenta sau de canalizare si utilizand toaletele exterioare.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judeten Salaj, Ioan Abrudan, a declarat, in conferinta de presa de ieri, ca din cele 465 de unitati de invatamant din judetul Salaj, 303 au documentele de autorizare sanitara de functionare. Pentru 122 de scoli si gradinite, directorii au depus deja documentele in vederea obtinerii autorizarii sanitare de functionare. Insa celelalte 40 de unitati de invatamant nu sunt autorizate si nici nu pot depune documentele in acest sens, neindeplinind conditiile necesare. Si desi autorizatiile sanitare sunt indispensabile functionarii unei scoli, oficialii din invatamant sunt nevoiti sa faca rabat de la aceasta regula pentru ca altcumva elevii risca sa piarda anul scolar.

Astfel, cei 640 de copii care sunt inscrisi la aceste scoli si gradinite neautorizate sanitar vor fi nevoiti sa invete in conditii mai mult decat insalubre, fara a dispune de apa curenta sau de canalizare si utilizand toaletele exterioare, precum o faceau bunicii nostri cand erau scolari. Pentru a remedia aceasta situatie, care nu se arata deloc roz pentru elevi si prescolari, Abrudan a afirmat ca va incerca fie sa comaseze unele unitati scolare fara autorizatie sanitara, asiguradu-le copiilor transportul, fie sa aloce fonduri pentru investitii care sa duca la obtinerea acestei autorizatii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »