Specializari noi pentru invatamantul postliceal

Magazin Salajean 6 iunie 2007 0

Specializari noi pentru invatamantul postliceal

Doua clase de invatamant postliceal cu specializari noi au fost aprobate spre infiintare in Salaj de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Incepand din anul scolar 2007-2008, absolventii de liceu se vor putea inscrie pentru specializarile Analist programator si Agent comercial, a informat, ieri, intr-o conferinta de presa, Rodica Costache, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj. Cele doua clase vor avea fiecare 28 de locuri, iar perioada de studiu este de 1.5 ani (trei semestre). Agentii economici au mare nevoie de amandoua specializarile. Salajul avea nevoie de asta si, in plus, cifra de ansamblu a MEdC arata ca aceste specializari sunt cele mai solicitate la ora acuala in acest tip de invatamant, a declarat inspectorul scolar. Deocamdata, nu s-au stabilit unitatile de invatamant care vor asigura locatii pentru cursurile amintite anterior, acestea urmand sa fie comunicate ulterior.

Referitor la dotarile cu mobilier si echipament specific, facute in sapte scoli din Salaj cu profilul tehnic in urma unor donatii olandeze, sursa citata a mai informat ca 24 de cadre didactice s-au aflat zilele trecute in Olanda, pentru a se instrui asupra modului de folosire a acestora. S-au vizitat cinci scoli dintr-o retea cu profil tehnic, unde s-a vazut exact ce trebuie facut cu dotarile pe care le primim, a spus Rodica Costache.

Pentru copii defavorizati

In aceeasi conferinta de presa a fost amintit proiectul Curcubeu, adresat elevilor care provin din familii defavorizate si care va fi implementat incepand din aceasta toamna in municipiul salajean de Corpul Didactic si Primaria Zalau. Modelul dupa care se va realiza acest lucru este functional din 2004 la Arad, unde aplicantii au fost Casa Corpului Didactic Arad si Primaria Arad, in parteneriat cu Societatea Pestalozzi Elvetia. Scopul urmarit este dezvoltarea relatiei interetnice si multiculturale, in paralel cu asigurarea unui mediu propice studiului supravegheat. Mai exact, celor 30 de copii care vor fi beneficiarii proiectului li se va acorda sprijin in fiecare dupa-amiaza la efectuarea temelor, vor fi implicati in activitati recreative si li se va asigura o masa. Pentru aceasta, Primaria Zalau va trebui sa puna la dispozitia cadrelor didactice care vor desfasura proiectul, o locatie.

Cursuri pentru dascali

Dascalii salajeni vor lua parte la o serie de cursuri de formare educationala, primul astfel de program urmand sa inceapa la finele saptamanii in curs. Tema training-ului – Educatia rational-educativa si emotiva, vizeaza doua componente sensibile din relatia elev – dascal – unitate de invatamant si anume comportamentul copilului, respectiv emotivitatea sa. Programul a fost avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) si este implementat in judet prin Casa Corpului Didactic Salaj.

Alte zece cadre didactice care predau in unitatile de invatamant unde exista inscrisi copii de etnie roma au luat deja parte, in perioada 1-3 mai, la un program de formare care s-a desfasurat la Costinesti.

Pe langa aceasta, zilele trecute au fost evaluati dascalii care au participat la instruirea organizata de reprezentanti ai MEdC pentru componenta Formare din cadrul programului Acces la educatie. Este vorba de opt cadre didactice, carora li se vor alatura si altele dupa ce proiectul se va incheie (2009), cand pentru acestea din urma vor fi derulate programe de acreditare pe diferite module pedagogice

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »