Sindicalistii din invatamant se judeca prin instante cu primariile si scolile salajene

Magazin Salajean 19 ianuarie 2009 0

Sindicalistii din invatamant se judeca prin instante cu primariile si scolile salajene

In ultimii ani, pentru a primi de la stat ceea ce prin lege li se cuvine, salariatii din invatamant trebuie sa se plimbe prin tribunale. Noua conducere din Guvern nu a luat inca masuri concrete pentru a rezolva problemele din invatamantul romanesc. Cum a declarat presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, daca nici acest Guvern nu e in stare sa-si onoreze promisiunile, sa plece!

Unele Primarii din Salaj refuza decontarea navetei profesorilor

Cheltuielile de transport ale personalului din invatamant trebuie decontate de catre primarii. Potrivit legii, cadrele didactice din unitatile de invatamantul de stat din mediul rural, care nu au domiciliul sau resedinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca. Insa, in judetul Salaj, se pare ca legea nu se aplica, pentru ca nu sunt bani. Acesta a fost motivul invocat de reprezentantii primariei Criseni, care, de trei ani de zile, s-au sustras de la plata navetei profesorilor, ne-a comunicat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj. El a afirmat ca procesul s-a incheiat in castig de cauza pentru profesori. S-a dat sentinta ca primaria Criseni sa restituie dascalilor cheltuielile de transport, supor-tate, timp de trei ani de zile, din buzunarele proprii.

Asteptam sa ne dea banii. Sunt profesori care trebuie sa primeasca si pana la 3.000 de lei, a precizat liderul LSI Salaj.

La Tribunalul de pe langa Zalau se afla pe rol mai multe cauze privind asemenea refuzuri ale primarilor, a mai precizat Lehene. LSI Salaj a inaintat proces altor doua primarii, cea din Meseseni, respectiv Salatig. Unitatile de invatamant trebuie sa intocmeasca listele cu profesorii si sumele necesare efectuarii navetei si sa le trimita primariilor din a carei raza teritoriala fac parte. Astfel, din bugetul propriu, Consiliile locale sunt obligate prin lege sa deconteze dascalilor cheltuielile de transport. Aceste cheltuieli se deconteaza doar cadrelor calificate din invatamant, ne-a declarat Eusebiu Lehene.

Pentru celebrul 50 la suta, sindicalistii dau in judecata primariile si scolile

Profesorii salajeni nu si-au primit banii cuveniti prin lege. Majorarile salariale pentru dascali, promise de guvern inca de acum un an, din ianuarie 2008, nu au fost acordate decat din luna iulie a anului trecut. Astfel, in luna aprilie, Guvernul a aprobat o prevedere legislativa prin care majorarile salariale ale profesorilor se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008. Totusi, legea nu a fost pusa in aplicare, iar cadrele din invatamant nu au mai primit diferenta de bani (cota majorata) pe sase luni de zile. Avem de recuperat niste sume ce trebuiau acordate de la inceputul anului trecut. Este vorba de nerespectarea legilor prin care salariile profesorilor trebuiau sa creasca cu 50 de procente, inca de la inceputul anului 2008, ne-a comunicat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj. Mai mult, guvernul a aprobat, inainte de alegerile parlamentare, o lege prin care salariile profesorilor vor fi majorate cu 50 la suta. Insa, la scurt timp, a aparut o Ordonanta de Urgenta prin care a fost amanata legea majorarilor salariale ale dascalilor. Nici acum, la inceputul anului 2009, nu se stie cand ne vom primi cei 33,6 la suta din . Saptamana viitoare va avea loc o sedinta la Bucuresti, a reprezentantilor FSLI, pentru a analiza daca actualii sefi de Guvern isi vor respecta promisiunile de majorari salariale, a declarat Eusebiu Lehene.

FSLI a initiat o actiune in instanta prin care solicita plata diferentelor salariale neacordate prin aplicarea legii majorarii salariale cu 50 la suta, lege votata de Parlament si promulgata de presedintele Traian Basescu in luna noiembrie 2008, dar amanata printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Tariceanu. Asa cum am spus, daca Guvernul Tariceanu nu a fost in stare sa-si onoreze promisiunile, sa plece! La fel si pentru actuala conducere. Daca nu sunt in stare sa majoreze salariile profesorilor, sa plece!, ne-a declarat Eusebiu Lehene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »