Sindicalistii din educatie incep, de luni, protestele

Magazin Salajean 12 martie 2010 0

Sindicalistii din educatie incep, de luni, protestele

Profesorii incep protestele, de saptamana viitoare, nemultumiti de legea unica de salarizare care le taie din leafa, de restructurarea posturilor din invatamant, dar si de noul tip de finantare pe cap de elev. Sindicalistii din educatie au anuntat ca vor merge pana la greva generala si boicotarea anului scolar, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate. Primele manifestari incep in data de 15 martie, cu pichetarea prefecturilor.

Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant s-au intalnit, miercuri, cu ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, cu care au avut o discutie de peste trei ore. Sindicalistii au fost multumiti ca in sfarsit au fost primiti de ministrul Educatiei, dar total nemultumiti de rezultatul intalnirii. Drept urmare, liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au anuntat calendarul grevelor de protest. Prezent la intrunire, liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj si vicepresedintele FSLI, Eusebiu Lehene, ne-a spus ca, incepand de saptamana viitoare, vor avea loc actiuni de protest in fiecare judet din tara, prin pichetarea prefecturilor.

La nivelul judetului Salaj vom stabili, vineri, in cadrul intalnirii cu sindicalistii din judet, calendarul actiunilor de protest. Vor avea loc pichetari, mitinguri de protest si greve de avertisment. Intre timp, se va organiza si un referendum pentru blocarea anului scolar, prin refuzul de a trece notele elevilor in catalog, precum si pentru declansarea grevei generale in ultima parte a anului scolar, a mentionat Lehene. Liderul SLI Salaj ne-a spus ca in luna mai va avea loc un mare miting de protest, la care vor participa si delegati din Salaj.

Totodata, sindicalistii FSLI vor sa depuna o plangere la forurile internationale, pentru nepunerea in practica a sentintelor judecatoresti si sa inainteze o plangere penala impotriva conducerii Ministerului Educatiei, din cauza actiunilor de instigare si presiune asupra angajatorilor pentru a nu respecta hotararile judecatoresti definitive si irevocabile privind drepturile salariale. Printre revendicarile sindicalistilor s-au numarat deblocarea concursului pentru posturile din universitati, deoarece acestea nu greveaza asupra bugetului. Liderii principalelor sindicate din invatamant au mai cerut sa vada modul in care s-a lucrat la Legea Educatiei si sa fie platite salariile restante din judete.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »