Sindicalistii din educatie incep anul scolar cu proteste

Magazin Salajean 3 septembrie 2010 0

Sindicalistii din educatie incep anul scolar cu protesteNici bine nu a inceput noul an scolar, ca sindicalistii din educatie se pregatesc de proteste. Nemultumiti de reducerile de personal si cele salariale, reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj anunta ca vor actiona in instanta statul si inspectoratul scolar, pentru incalcarea legilor.

Potrivit vicepresedintelui SLI Salaj, Ioan Pitoiu, odata cu inceperea cursurilor scolare, vor fi organizate intalniri cu membrii sindicatului din judet pentru stabilirea formelor de protest. Au fost reduse 25 la suta din salarii, au fost disponibilizati oameni din invatamant. Ne-au redus pana si indemnizatia de concediu. Iar in continuare se anunta disponibilizari. Nu este normal. Astfel ca, odata cu inceperea orelor de curs, vom organiza sedinte, atat la nivel teritorial, cat si nivelul federatiei, pentru a stabili programul activitatilor de protest pentru intreg anul scolar, a declarat Ioan Pitoiu. Potrivit sursei citate, in cateva zile vor fi deschise numeroase actiuni in instanta impotriva statului roman si a inspectoratelor scolare.

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca a fost nevoie de aceasta reducere de personal pentru a face economii la buget in cadrul Caselor Corpului Didactic, prin desfiintarea in sase zile a sute de posturi de administratori, fochisti, secretare, soferi, paznici sau documentaristi. Prin aceste reduceri de personal, activitatea in aceste institutii va avea de suferit, iar numarul somerilor va creste, considera reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Acestia atrag atentia ca angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educatiei, nu a respectat prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national care stabileste o perioada de preaviz de 20 de zile si nici pe cele ale Codului Muncii, prin care concedierea unor angajati se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile. In aceste conditii, FSLI anunta ca va actiona in instanta angajatorul, pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiintarea acestor posturi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »