Sindicalistii din educatie cer o reducere de doar 9,81 la suta pentru noiembrie

Magazin Salajean 2 decembrie 2009 0

Sindicalistii din educatie cer o reducere de doar 9,81 la suta pentru noiembrieAplicarea legii 329/2009 privind reducerea cheltuielilor de personal creeaza o adevarata bulibaseala in unitatile de invatamant din judetul Salaj, de altfel, la fel ca in toata tara. Unii profesori sunt la scoala, prezenti la orele de curs, in timp ce altii stau acasa, elevii fiind trimisi in vacanta, ca urmare a zilelor libere neplatite impuse de Guvern. Potrivit legii, reducerea cheltuielilor consta in diminuarea salariilor cu 15,5 la suta atat in luna noiembrie, cat si in decembrie. Sindicalistii din educatie considera insa ca acest procent de reducere a cheltuielilor pentru luna in curs se aplica ilegal, din moment ce legea a devenit oficiala de pe 12 noiembrie, adica de la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Aceasta lege nu poate fi aplicata retroactiv, si anume pentru perioada 1-12 noiembrie. Pentru luna noiembrie, cei 15,5 la suta de reducere a cheltuielilor de personal trebuie aplicati proportional cu perioada din aceasta luna in care legea se aplica, si nu raportat la intreaga luna. In consecinta, trebuie operata o reducere de 9,81 la suta pentru luna noiembrie, ne-a comunicat Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Salaj. Ca urmare, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au inaintat o adresa Ministerului Educatiei pentru a lua in considerare reducerea diminuata.

Cu toate acestea, in unitatile de invatamant din Salaj cu care am luat legatura, se respecta legea. Am primit o nota sindicala cu privire la cuantumul reducerii salariale de 9,81 la suta pentru noiembrie. Insa nu avem nimic legal in acest sens. Astfel ca vom respecta legea si vom aplica reducerea de 15,5 la suta si pentru luna noiembrie, ne-a comunicat Vasile Bulgarean, directorul Colegiului National Silvania Zalau. Simona Crisan, director la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian din Zalau, sustine ca legea nu face precizare ca reducerea sa se aplice numai asupra zilelor lucrate in luna noiembrie. Noi aplicam diminuarea cu 15,5 la suta, atat in noiembrie cat si in decembrie. Legea 329/2009 prevede reduceri pentru ambele luni de la finele acestui an. Nu specifica, pentru luna noiembrie, in ce zile sa se faca reducerea. Cred ca majoritatea directorilor de scoli, din discutiile purtate cu acestia, vor aplica aceeasi reducere, respectiv de 15,5 la suta.

Am auzit totusi ca in alte judete sunt scoli unde s-a optat pentru cele 9,81 de procente, fiind stabilite in functie de zilele ce au trecut de la data intrarii in vigoare a legii, a precizat Simona Crisan. Aplic cei 15,5 la suta cum prevede legea. Normal ca mi-as dori ca reducerea sa se faca dupa un procent mai mic, din moment ce si salariul meu face obiectul aceste legi, insa nu exista un cadrul legal pentru acest lucru, a mentionat Daniel Ardelean, directorul Grupului Scolar Industrial Crasna. Aceeasi reducere a cheltuielilor de 15,5 la suta au aplicat-o si directorii din alte unitati scolare din judet, de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Simleu Silvaniei si de la scolile din Mesesenii de Jos si Romanasi.

De asemenea, pozitia conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj este in concordanta cu prevederile legale. Ministerul Educatiei nu a facut nicio referire in privinta aplicarii reducerii cheltuielilor in functie de zilele lucrate de la data intrarii in vigoare a legii. Astfel incat nu cred ca directorii unitatilor de invatamant cu personalitate juridica vor aplica reduceri de doar 9,81 la suta. Se pare insa ca acei care au observat acest lucru se pricep la astfel de lucruri, a spus Szabo Stefan, inspectorul adjunct scolar al ISJ Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »