Simpozion National de cultura populara la Jibou

Magazin Salajean 23 noiembrie 2007 0

Cu prilejul Zilelor Invatamantului Salajean, la gradinita Prichindel din Jibou are loc astazi Simpozionul National de Traditii si Obiceiuri Populare Romanesti De la lume adunate si-napoi la lume date. Actiunile din cadrul evenimetului se desfasoara atat la Casa de Cultura Oraseneasca Jibou, cat si la gradinita organizatoare, unde vor fi primiti oaspetii din judetele Cluj, Maramures, Bistrita Nasaud, Suceava Buzau si, bineinteles, din Salaj.

In cadrul simpozionului pot fi vizitate astazi in holul Casei de Cultura Jibou expozitii de origami si kirigami, o arta-joc a imaginatiei japoneze, constand in punerea in valoare a hartiei prin plierea si taierea acesteia pentru a obtine diferite forme geometrice, original adaptata culturii populare romanesti. Deasemenea, expozitiile de icoane pe sticla, de masti populare din blana de oaie si de metaloplastie atrag prin inedit si culoare. Expozitia a fost posibila cu participarea unor artisti de la Clubul Copiilor din Zalau, de la Biblioteca Oraseneasca Jibou si alti artisti jibouani cunoscuti.

In acelasi timp, delegatiile de copii insotiti de educatori de la gradinitele din Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou vor prezenta scurte filmulete si documentare despre obiceiurile si traditiile populare specifice zonei pe care o reprezinta. Simpozionul continua cu un program artistic al prichindeilor din Jibou, cu dansuri populare prezentate de elevii de la Clubul Copiilor Jibou si cantece populare de Craciun interpretate de un grup de colindatoare din Alunis (Salaj). Cei prezenti la eveniment vor avea parte si de un moment umoristic sustinut de grupul lui Liviu Petris si Marcel Muresan dupa care oaspetii vor fi invitati sa viziteze gradinita gazda, asistand in acelasi timp la lansarea celui de-al doilea numar al revistei gradinitei Prichindel De la voarbe la fapte.

Au mai participat la eveniment inspectorul de specialitate al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Roza Mateiu, inspectorul general Ioan Abrudan si Inspectori de specialitate din judetele participante.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »