Si totusi, sunt profesori carora intr-adevar le pasa de educatia elevilor

Magazin Salajean 9 ianuarie 2009 0

Si totusi, sunt profesori carora intr-adevar le pasa de educatia elevilor Tinerii din scolile si liceele salajene nu pot fi tinuti deoparte de tentatiile de zahar insirate pe rafturile din magazinele alimentare, si anume, de cornurile pline de zahar, de batoanele de ciocolata, dar mai ales de produsele de tip fast-food. Astfel, pentru a le explica elevilor de efectele nocive ale unei alimentatii nesanatoase, cadrele didactice ale Liceului de Arta Ion Sima Zalau si ale Scolii cu clasele I-VIII Corneliu Coposu Zalau, impreuna cu reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj au decis sa initieze un proiect de parteneriat educational O alimentatie sanatoasa pentru a explica tinerilor cat este de important sa manance sanatos, rational si echilibrat. Proiectul va fi monitorizat de catre profesorii coordonatori ai proiectului, Camelia Cosma si Dana Chis, care vor contribui la imbunatatirea performantei prin amenajarea unei expozitii cu lucrari si alte obiecte create sau colectionate de copii, prin consemnarea impresiilor in jurnalul grupei/clasei, prin realizarea unui album cu materiale obtinute si organizarea unei excursii. Am initiat acest proiect pentru ca tinerii, de cele mai multe ori, nu au o alimentatie corespunzatoare. Am observat ca elevii de la scoala noastra isi cumpara produse de tip fast-food de la magazinele situate in apropierea scolii, deci mare lucru nu s-a rezolvat prin inchiderea chioscurilor din incinta scolilor. De exemplu, la ora mea ma intreaba daca le dau voie sa bea suc carbogazos. Sau ii vad ca mesteca guma si le interzic, insa dupa ce se termina ora revin la obiceiurile lor. As dori tare mult ca prin acest proiect sa-i pot constientiza pe tineri ca este deosebit de important ceea ce aleg sa manance. Doresc, de asemenea, sa am intalniri si cu parintii pentru ca familia are rolul hotarator in cresterea si dezvoltarea normala a tinerei generatii, ne-a comunicat Camelia Cosma.

Proiectul se va desfasura timp de un an si jumatate, din ianuarie 2009 pana in iunie 2010. Ca obiective ale proiectului, initiatorii au stabilit ca este necesar ca tinerii sa-si formeze un comportament alimentar normal, sa inteleaga ce reprezinta ratia alimentara pentru sanatate si descrierea substantelor organice din alimentatie. Vrem ca elevii sa constientizeze importanta in identificarea vitaminelor din diferite fructe si legume, dar si rolul lor in asigurarea imunitatii corpului, a precizat Cosma.

Toate activitatile vor fi filmate si fotografiate, iar materialele vor fi trimise tuturor partenerilor din proiect. Se va face permanent schimb de materiale intre parteneri. Coordonatorii de activitati vor inventaria materialele primite si vor face un portofoliu al acestora. In luna iunie se va organiza o intalnire Popas de reflexie a cadrelor didactice implicate in proiect, cand va avea loc evaluarea proiectului. Dupa ce se vor analiza rezultatele obtinute, vom edita o revista pentru a arata si celorlalti tineri din alte scoli si licee ce inseamna sa aiba o alimentatie rationala, echilibrata si normala in calorii, ne-a explicat Camelia Cosma.

Tot in cadrul proiectului se prezinta si rezultatele unui studiu realizat pe 120 de copii carora li s-a permis sa cumpere mancare de la un chiosc alimentar de jucarie. Cercetatorii au descoperit ca pana si copiii de doi ani aleg mancarurile pe care le vad la parintii lor. Copiii care au ales dulciuri, sucuri carbogazoase si chipsuri aveau parinti ale caror obiceiuri de consum includeau aceste produse. Acelasi lucru era valabil pentru copiii care au ales produse sanatoase, aratand ca obiceiurile alimentare ale copiilor se formeaza pe baza celor ale parintilor. De aceea, si parintii ar trebui sa aiba mai multa grija la educatia copiilor in privinta unei alimentatii sanatoase. Dupa cum ne-a prezentat coordonatorul proiectului, Camelia Cosma, la Liceul de Arta Ioan Sima Zalau s-a mai derulat un proiect COMENIUS, tot pe tema sanatatii, de care elevii participanti au fost foarte incantati, de altfel, in care au ales sa se implice si parintii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »