Se schimba examenul de bacalaureat, din nou!

Magazin Salajean 4 august 2011 0

Se schimba examenul de bacalaureat, din nou!

Rezultatele foarte slabe inregistrate in prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta vor duce, cel mai probabil, la modificarea probelor de examen. Acest lucru nu trebuie sa-i sperie insa pe absolventii de liceu ori cei inscrisi deja in clasele liceale. Propunerile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, vizeaza generatiile de elevi care intra in clasa a IX-a in toamna anului viitor, care vor sustine examenul din doua limbi de circulatie internationala. De asemenea, schimbarile ar viza si introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in timpul programului scolar, cu mentiunea ca elevii proveniti din familii sarace vor primi tinute compensate sau gratuite. O alta modificare este trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, noutate care intra in vigoare chiar din acest an. Astfel, elevii care trec in clasa a V-a vor petrece un an in plus la gimnaziu, dupa care vor sustine o evaluare nationala obligatorie din cinci probe, respectiv sase probe pentru cei care apartin minoritatilor. Ultimele doua modificari sunt trecute in noua Lege a Educatiei, cele privind bacalaureatul urmand a fi discutate de catre guvernanti in perioada urmatoare.

Inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, ne-a declarat ca ar fi benefice aceste modificari, cu aceeasi conditie semnalata de reprezentantii ministerului. Daca se aduc modificari la examenul de bacalaureat, acestea vor fi doar pentru cel care intra intr-un nou ciclu gimnazial. Candidatul trebuie sa cunoasca din timp care vor fi probele de examen si sa se pregateasca pentru promovarea acestora. Faptul ca se doreste sustinerea examenului la doua limbi de circulatie internationala este un aspect bun, cu atat mai mult cu cat cunoasterea a cat mai multor limbi straine prezinta un avantaj direct pentru elevi, a declarat inspectorul scolar Szabo.

Promovabilitatea scazuta la bacalaureatul de anul acesta va aduna in salile de examen, in cea de-a doua sesiune, o mare parte dintre absolventii de liceu. La nivelul judetului Salaj, din cei aproximativ 2.400 de elevi care s-au inscris in prima sesiune, aproximativ 900 nu au provomat acest examen national. Inscrisi pentru sesiunea din toamna, ce are loc in perioada august-septembrie, sunt 889 de candidati din seria curenta si 99 din promotiile anterioare. Probele de evaluare a competentelor se vor desfasura in intervalul 22-26 august, iar probele scrise intre 29 august-2 septembrie.

De anul acesta, absolventii de liceu au fost nevoiti sa sustina probele examenului de bacalaureat in sali dotate cu camere de supraveghere, cel putin in majoritatea judetelor din tara. Mai mult, candidatii prinsi copiind, pe langa faptul ca sunt eliminati din respectiva sesiune de examen, nu mai au dreptul sa sustina probele bacalaureatului pentru urmatoarele doua sesiuni. Un singur candidat din Salaj se afla in aceasta situatie, dupa ce fost prins copiind cu telefonul mobil in sala de examen la proba scrisa de limba si literatura romana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »