Scolile si gradinitele vor fi controlate la sange

Magazin Salajean 31 august 2011 0

Scolile si gradinitele vor fi controlate la sange

Ca la fiecare inceput de an scolar, medicii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj vor verifica unitatile de invatamant si vor stabili daca acestea sunt pregatite pentru a primi elevii. „In fiecare toamna, avem un control tematic in scoli si gradinite, de obicei in primele zile ale lunii septembrie, control pentru care primim si o anumita tematica de la Ministerul Sanatatii (MS). Deocamdata, in acest an nu am primit nimic de la MS, dar am pregatit noi o programa si vom incepe maine (astazi, n.r.) verificarile in unitatile de invatamant”, a declarat directorul executiv al DSP Salaj, Ligia Marincas.

Potrivit sursei citate, controlul va fi facut in special in acele scoli si gradinite unde in anii precedenti au fost depistate unele probleme si unde au fost date termene de remediere a acestora. „Avem o evidenta a acestor unitati, ele reprezentand o prioritate pentru noi. Au fost constate deficiente in anii trecuti, s-au dat termene de conformare si vrem sa vedem daca ele au fost indeplinite”, a declarat Ligia Marincas.

In multe din aceste cazuri, problemele au fost constatate mai ales in mediul rural, prin colturile uitate de vreme ale judetului. Aici, scolile si gradinitele functioneaza in cladiri ce aduna in spate zeci de ani, incaperile sunt mici si intunecoase, iar grupurile sanitare sunt necorespunzatoare si inca amplasate in curte. Pe langa aceasta, multe unitati de invatamant sunt deficitare si in ceea ce priveste racordurile la reteaua de apa. Termenele de conformare sus amintite au fost date de inspectorii sanitari tocmai pentru ca autoritatile locale si conducerile scolilor si gradinitelor sa investeasca in proiecte care sa aduca lucrurile la normal.

In ceea ce priveste autorizatia igienico-sanitara, Ligia Marincas a declarat ca aceasta se elibereaza in baza unei declaratii pe proprie raspundere cum ca unitatea indeplineste cerintele necesare primirii copiilor, semnata de directorii scolilor si gradinitelor cu personalitate juridica. „In 30 de zile de la depunerea acesteia, inspectorii sanitari se prezinta pentru a verifica daca lucrurile declarate se constata in teren. Acolo unde acest lucru nu se intampla, se aplica sanctiuni, conform legislatiei in vigoare”, a declarat directorul DSP Salaj.

Spre deosebire de anii trecuti, in 2011 amenzile care pot fi acordate conducerilor unitatilor de invatamant sunt mult mai mari, directorii riscand sa scoata din buzunar milioane daca nu ofera copiilor conditii decente de studiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »