Scolile salajene nu au bani pentru cartele electronice de pontaj

Magazin Salajean 6 februarie 2012 0

Scolile salajene nu au bani pentru cartele electronice de pontajImplementarea sistemelor de monitorizare ar fi trebuit sa insemne o premiera pentru elevii salajeni, incepand din acest semestru scolar, in ceea ce priveste supravegherea si monitorizarea absentelor scolare. Cu toate acestea, introducerea cartelelor magnetice de acces in unitatile de invatamant salajene a ramas doar la stadiul de discutii.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca aceste sisteme de pontaj au venit ca o recomandare din partea ministerului, si nu o obligativitate. In foaia de parcurs transmisa unitatilor scolare pentru al doilea semestru scolar era prevazuta si implementarea acestor sisteme de monitorizare al elevilor. Astfel, in functie de disponibilitatile financiare, a ramas la latitudinea unitatilor scolare sa aleaga echipamente mai sofisticate pentru reducerea absenteismului scolar, a precizat inspectorul scolar.

De asemenea, Abrudan sustine ca importanta este reducerea absenteismului scolar, nu mijloacele prin care se combate acest fenomen. Nu este cazul sa ne concentram pe mijloace, ci pe absenteism. Daca scoala poate lupta impotriva acestui fenomen, ramane la decizia conducerii unitatii sa adopte cel mai eficient mijloc pentru monitorizarea elevilor, precum catalogul electronic sau sistemul de pontaj, a mentionat inspectorul scolar.

Potrivit sursei citate, aceste sisteme de pontaj au venit ca o recomandare din partea ministerului, si nu o obligativitate. In foaia de parcurs transmisa unitatilor scolare pentru al doilea semestru scolar era prevazuta si implementarea acestor sisteme de monitorizare al elevilor. In functie de posibilitatile scolii, aceste cartele magnetice aveau sa ajunga la elevi, a precizat Abrudan.

Pana la aceasta data, nicio unitate de invatamant din judet nu are un astfel de sistem, insa sunt cateva scoli care sunt in curs de implementare a sistemelor de pontare al elevilor.

In fapt, initiativa Ministerului Educatiei, propusa cu scopul de a reduce absenteismul, nu se concretizeaza din cauza ca scolile nu au banii necesari in acest sens. Un astfel de sistem de acces pe baza de cartele de acces ajunge pentru un liceu pana la cateva zeci de mii de lei.

Alta optiune: cataloagele electronice

Tot pentru asigurarea calitatii procesului de invatamant in vederea prevenirii absenteismului si a abandonului scolar, unitatile din invatamantul preuniversitar vor avea la dispozitie o aplicatie informatica pentru colectarea datelor la nivel local si un sistem de transmitere a acestora catre baza de date centrala. Procesul de monitorizare si control are scopul imediat de a furniza informatii agregate si detaliate asupra nivelului de participare la educatie si a rezultatelor scolare ale elevilor, dar, in acelasi timp, de a furniza factorilor decizionali informatiile necesare pentru stabilirea masurilor corective si de imbunatatire a calitatii procesului educational.

Astfel, pentru nivelurile judetean si central se va implementa un sistem de valorificare si raportare statistica a informatiilor referitoare la prezenta la cursuri a elevilor si la notele obtinute de acestia. Inspectorul scolar general Abrudan spune ca parintii vor avea acces la aceasta aplicatie, insa doar pentru a vizualiza datele referitoare la copiii lor. Fiecare elev, dar si fiecare profesor, va primi, in perioada urmatoare, un numar unic de identificare, pe baza caruia vor fi inregistrate intr-o aplicatie informatica orele de la care a lipsit, indiferent ca vorbim despre un elev sau despre un profesor, dar si notele si calificativele obtinute (asta doar in cazul elevilor). Pentru fiecare persoana, elev sau cadru didactic se va genera un numar de identificare unic, care va avea 11 pozitii. Prima pozitie va fi ocupata de cifra 1 in cazul elevilor, respectiv de cifra 2, in cazul profesorilor. In dreptul fiecarui numar, o persoana desemnata din fiecare scoala va inregistra in aplicatie notele si absentele – in cazul elevilor si absentele – in cazul profesorilor.

In alte unitati scolare, sistemul de pontaj nu ar mai fi necesar, intrucat absentele sunt monitorizate cu ajutorul catalogului electronic. Parintii si profesorii au posibilitatea, in orice zi si la orice ora, sa verifice activitatea scolara a elevilor, respectiv notele obtinute si absentele acumulate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »