Scolarii – cautati de raie si paduchi

Magazin Salajean 13 septembrie 2011 0

Scolarii - cautati de raie si paduchi

Odata cu primele zile din noul an scolar, ia startul si traditionalul triaj epidemiologic in unitatile de invatamant, necesar chiar daca ne aflam in secolul al XXI-lea. Cum statisticile ultimilor ani nu au fost deloc incurajatoare,

sute de copii fiind depistati cu paduchi, raie si angine pectorale, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Salaj au decis ca si in aceasta luna scolarii sa fie verificati in aceste privinte.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, a declarat ca verificarea incepe inca din primele zile ale noului an scolar, triajul epidemiologic al copiilor inscrisi in invatamant urmand sa fie facut in toate unitatile din judet. „Actiunea are loc prin intermediul cabinetelor medicale scolare in mediul urban, iar in rural prin cabinetele medicale de familie. Rezultatele vor fi centralizate spre finele lunii septembrie, dupa finalizarea actiunii de recontrol”, a declarat Mihai Cheseli.

Anul trecut, la nivel de judet, au fost examinati 35.610 de elevi si prescolari dintr-un total de 37.854 de copii inscrisi pentru urmarea cursurilor in unitatile de invatamant, in urma triajului epidemiologic fiind depistati 199 de copii cu pediculoza, din care 155 erau in mediul rural. Alti zece copii au fost gasiti cu scabie, cinci din ei fiind din mediul rural, iar ceilalti cinci din orase.

Toate aceste boli tradeaza o lipsa de atentie din partea parintilor in ceea ce priveste starea de sanatate a celor mici, precum si faptul ca regulile de igiena nu sunt respectate asa cum ar trebui.

Situatia nu a fost mai roz nici in 2009, si atunci sute de copii fiind gasiti cu asemenea probleme la verificarea realizata dupa inceperea anului scolar. Astfel, acum doi ani, din cei aproximativ 39.400 de copii verificati, 468 au fost depistati cu angine, pediculoza, scabie si micoze. Din total de cazuri diagnosticate, 265 au fost angine, depistate atat in mediul urban – 91, cat si in comune – 174. In ceea ce priveste cazurile de pediculoza, acestea au fost 187, majoritatea in mediul rural (152). Copiii depistati cu scabie au fost mult mai putini: sase cazuri, toate in mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »