Şcoala „Lucian Blaga” şi Colegiul Naţional „Silvania”, selectate în programul „Erasmus Plus”

Cadre didactice de la două unităţi de învăţământ din judeţ vor avea ocazie să participe la programul academic european „Inter Plus”, ce propune o paletă variată de module şi de activităţi despre valorizarea plurilingvismului şi al interculturalităţii în context educativ european, graţie unui parteneriat încheiat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj cu Academia din Creteil. Potrivit reprezentanţilor învăţământului sălăjean, parteneriatul strategic şcolar “Valorizarea plurilingvismului şi interculturalităţii în context educativ european” din cadrul Programului European ERASMUS PLUS este unul de formare şi de schimburi de experienţă în situaţii de plurilingvism şi interculturalitate în context european şi se adresează toturor cadrelor didactice, indiferent de specialitate, din şcoli, licee şi colegii.
„Inter Plus”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului menţionat, va forma timp de trei ani, până în iunie 2017, 1.000 de cadre didactice de specialităţi diverse, din şapte regiuni din Europa: Academia din Créteil-Paris împreună cu Guyana Franceză, Institutul Francez din Madrid şi cu comunitatea autonomă din Castille-La Manche-Spania, municipalitatea Almada şi grupul de şcoli din Caparica – Portugalia, Landul din Stiria-Austria, Regiunea Grecia Occidentală din Grecia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj – România, împreună cu Şcoala „Lucian Blaga” Jibou şi Colegiul Naţional „Silvania” Zalău. „Mobilităţile şi schimburile de experienţă, care vor avea loc, în două grupuri distincte, în fiecare din ţările partenere, vor începe în februarie 2015 şi se vor termina în iunie 2017. La stagiile de scurtă durată vor participa profesori, directori şi inspectori şcolari de la instituţiile partenere”, a mai precizat sursa citată. Programul este condus şi administrat de un grup de trei echipe: echipa administrativă (şeful proiectului şi câte un reprezentant administrativ din fiecare ţară parteneră), o echipă ştiinţifică (un reprezentant ştiinţific din fiecare ţară parteneră, bun cunoscător al limbii franceze) şi o echipă tehnică (un contabil şi un informatician al echipei coordonatoare).
Prima reuniune transnaţională, care a anunţat oficial programul, a avut loc la Colegiul Internaţional din Noisy-le-Grand, Regiunea Créteil-Paris. Au fost identificaţi experţii, reprezentanţii ştiinţifici, precum şi reprezentantul administrativ din fiecare ţară parteneră.O echipă europeană de experţi, cuprinzând specialişti din cele 6 ţări participante, va fi responsabilă de crearea de module de formare şi de evaluare a activităţilor. Toate produsele finale vor fi transpozabile şi în alte cursuri ale cadrelor didactice. Experţii francezi care fac parte din proiect sunt de la Centrul de Limbi Aplicate de la Universitatea Franche-Comté, precum şi de la de la Universitatea din Créteil.
Programul va începe cu un seminar de formare pregătitoare, organizat în perioada 20-25 aprilie 2015 şi va continua cu alte modalităţi: formare continuă pe platformă, schimburi on line, la distanţă, mobilităţi, concursuri şcolare, didactica limbilor şi culturilor, cunoaşterea specificului cultural al partenerilor din proiect, motivarea, interesul pentru limbile străine, recunoaşterea unor coduri culturale ale instituţiilor partenere, comunicarea în limba străină, cunoaşterea sistemului educativ, producerea de instrumente informatice. Diseminarea va avea loc în unităţi de învăţământ, unde, mai mult ca niciodată, plurilingvismul şi interculturalitatea constituie provocări zilnice. Activităţile şi produsele finale ale participanţilor vor fi evaluate de către o echipă de experţi europeni. La sfârşitul programului, iunie-iulie 2017, fiecare participant va primi un cerificat din partea instituţiei angajate în program. „Parteneriatul strategic al Academiei din Créteil (DAREIC), care cuprinde 12 parteneri din şase ţări, presupune cunoaşterea şi înţelegerea codurilor culturale de către cadrele didactice şi de către partenerii noştri, valorizarea şi dezvoltarea competenţelor lor lingvistice şi culturale, în vederea facilitării incluziunii, învăţării şi afirmării identitare, precum şi în vederea prevenirii eşecului şcolar, precum şi înţelegerea situaţiilor de plurilingvism în instituţiile de origine, dar şi în cadrul schimburilor şi mobilităţilor”, au mai menţionat reprezentanţii ISJ Sălaj.

One Thought to “Şcoala „Lucian Blaga” şi Colegiul Naţional „Silvania”, selectate în programul „Erasmus Plus””

  1. Mariana

    Munca la domiciliu .
    Esti tanar si ai nevoie de ”bani de buzunar ” ?Ai un loc de munca sau esti pensionar si vrei un venit suplimentar ?Alatura-te echipei noastre !Ai nevoie doar de un calculator conectat la retea.Tu singur stabilesti cand si cat vrei sa muncesti de acasa !Pentru detalii trimiteti textul ”Info” la adresa de email:mrs_alexandrescu@yahoo.com

Leave a Comment