Scoala incepe cu evacuarea elevilor din clase

Magazin Salajean 24 august 2011 0

Scoala incepe cu evacuarea elevilor din clase

Prima zi de scoala va fi una cu un program incarcat atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice. Pe langa festivitatile de deschidere a noului an scolar si intalnirile cu invatatorii si dirigintii, dupa caz, elevilor li se pregateste o surpriza: un exercitiu de evacuare in cazul unor situatii de urgenta. Astfel, in loc sa povesteasca despre peripetiile prin care au trecut in vacanta de vara, elevii vor asista la una chiar in prima zi de scoala.

Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, programul pentru prima zi de scoala a fost stabilit la nivel national de Ministerul Educatiei. Conform unei note primite de la Minister, in prima zi de scoala, respectiv in data de 12 septembrie, vor fi organizate mai multe activitati scolare. Mai precis, ziua va incepe cu festivitatile de deschidere a noului an scolar. Ulterior, elevii vor intra in salile de curs, unde invatatorii si dirigintii le vor prezenta orarul scolar in forma finala. Prin aceasta masura se doreste inceperea orelor de curs imediat din a doua zi de scoala, pentru a nu pierde lectiile cuprinse in programa scolara din primele zile. La incheierea acestor activitati, elevii si cadrele didactice din toate unitatile de invatamant vor participa la un exercitiu de evacuare in cazul unor situatii de urgenta, a declarat Ioan Abrudan.

Pregatirea cadrelor didactice care vor indruma elevii in timpul exercitiului se va face pe parcursul consfatuirilor programate in primele zile ale lunii septembrie. De asemenea, reprezentantul invatamantului salajean sustine ca va solicita si sprijinul cadrelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, in vederea realizarii in mod corespunzator a exercitiului. Suntem mai putin obisnuiti cu astfel de evenimente, dar este necesar sa pregatim din timp elevii in cazul unor situatii de urgenta. Intreg exercitiul se va desfasura intr-un interval de 15-30 de minute, astfel incat sa nu fie prea incarcata prima zi de scoala pentru elevi, a mentionat sursa citata anterior.

Cel mai probabil, micutii din clasele intai vor fi cei mai debusolati, prea emotivi in prima lor zi scoala sa asiste la exercitii de acest fel alaturi de chipuri necunoscute. Vor fi, insa, mai pregatiti pentru saptamana Scoala altfel, programata inainte de vacanta de primavara. In acel interval de timp, vor putea fi organizate activitati de educatie rutiera, paza pentru stingerea incendiilor sau educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta. De asemenea, in acea saptamana, vor fi organizate activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive, activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicarea in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare. Elevii vor mai putea participa la activitati pentru sanatate si stil de viata sanatos, inclusiv referitoare la siguranta pe internet, dependenta de calculator, activitati de educatie ecologica si de protectia mediului, respectiv cele care tin de colectare selectiva, economisirea energiei si energii alternative.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »