Scoala da, microbuze ba

Magazin Salajean 3 septembrie 2007 0

Scoala da, microbuze ba

* pentru noua scoli din Salaj, anul de invatamant va incepe cu dificultati legate de modul in care elevii vor ajunge la cursuri

* dupa ce s-a vorbit de comasare si s-a pus la punct restrangerea numarului de scoli pentru ca actul de invatamant sa fie mai de calitate, Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj se loveste de problema transportului

* microbuzele care trebuiau sa duca elevii la cursuri nu au fost achizitionate, in conditiile in care au mai ramas doar doua saptamani pana la inceperea scolii.

Cum in urma procesului de comasare, elevii sunt nevoiti sa parcurga pana la scoala kilometri buni, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa rezolve aspectul distantei achizitionand microbuze, asa cum se intampla in tarile vestite. Zis si facut, iar Regiunilor de dezvoltare le-au fost alocati bani din care sa cumpere mijloacele de transport. Pentru Regiunea de Nord-Vest, din care face parte Salajul, numarul de microbuze s+a stabilit dupa cum urmeaza: 20 pentru Satu Mare, 15 pentru Salaj, 27 pentru Maramures, 25 pentru Cluj si 24 pentru Bistrita Nasaud.

Licitatia trebuia sa se faca prin ISJ Satu Mare si, pentru ca anul scolar 2007-2008 sa gaseasca microbuzele in scoli, anuntul pentru licitatie s-a facut inca din 15 februarie. Cum la aceasta data, nici macar o firma nu s-a prezentat cu vreo oferta, licitatia a trebuit reluata o luna mai tarziu. In 15 martie insa, rezultatul a fost acelasi: nici un ofertant nu s-a incumetat sa se inscrie, din cauza ca nu are capacitatea de carosare necesara (100 de microbuze pe luna).

Cum nimeni nu poate garanta unei firme ca va castiga licitatia si ca lucrul pe stoc nu va insemna pierderi materiale, Regiunea de Nord-Vest a ramas fara masini pentru elevi. Inspectorul general al ISJ Satu Mare, Viorel Buda, ne-a declarat ca regiunea urma sa astepte rezolvarea problemei pana in februarie – martie 2008, lucru cu care nu am putut fi de acord. Avem nevoie de microbuze urgent, astfel ca am refuzat si am regandit caietul de sarcini. Am cerut, de data aceasta, microbuze 15+1 pana la 18+1 locuri, licitatia urmand sa se reia in 18 octombrie.

Potrivit sursei citate, aceasta varianta este una de compromis, dar este cea mai buna pe care o puteau gasi autoritatile scolare din teritoriu in situatia data.

Banii se pot pierde

Inspectorul scolar general al judetului Satu Mare ne-a spus ca este neaparat necesar ca licitatia sa se faca inainte de sfarsitul acestui an, intrucat, daca banii alocati achizitionarii de microbuze nu sunt cheltuiti in 2007, ei se pierd, fiind resorbiti in bugetul de anul viitor. Daca, totusi, pana in octombrie nu se face licitatia, se va da o ordonanta ministeriala, iar banii vor fi redirectionati catre un alt domeniu. Ar fi o situatie grava, iar noi vom fi nevoiti sa renuntam la comasarea scolilor in anul scolar 2007 – 2008. Sper sa nu ajungem aici si sa putem achizitiona microbuzele pentru elevi. Chiar daca ar merge mai incet, m-as bucura sa avem masinile si in 15 decembrie, numai sa le avem, a adaugat Viorel Buda.

Cu autobusul

Asadar, ceea ce se poate la altii, in Romania este imposibil, iar scoala va incepe in nord-vest fara microbuze in scoli. In aceste conditii, ISJ Salaj va trebui sa gaseasca o solutie pentru elevii celor noua scoli comasate. Inspectorul scolar adjunct al ISJ Salaj, Szabo Stefan, ne-a declarat ca anul de invatamant va incepe si pentru acesti elevi in 17 septembrie, cu sau fara microbuze. Vom discuta cu autoritatile administratiilor locale si cu firmele de transport in comun pentru a ne ajuta sa asiguram transportul copiilor la unitatile de invatamant, iar dupa incheierea cursurilor, inapoi acasa. Va fi greu, dar speram ca microbuzele vor ajunge in acest an in scoli, a spus Szabo Stefan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »