Scoala altfel – o saptamana distractiva pentru elevi

Magazin Salajean 29 februarie 2012 0

Scoala altfel - o saptamana distractiva pentru eleviToate scolile salajene vor trebui sa-si pregateasca, in cel mai scurt timp, activitatile ce urmeaza a fi desfasurate in cadrul saptamanii premergatoare vacantei de primavara, denumita Scoala altfel. La inceputul lunii martie, programul pentru aceasta saptamana va fi adus la cunostinta tuturor elevilor din fiecare scoala in parte, acestia putand sa opteze fiecare pentru actiunile dorite.

Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Laura Galvacsy, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca toate activitatile desfasurate in Scoala altfel vor trebui facute cunoscute elevilor. Aceasta saptamana va incadra activitati extracurriculare atractive pentru elevi. Nu se doreste ca programul elevilor sa fie unul scriptic, in bancile scolare, ci a se desfasura practic. Vorbim de activitati precum ziua portilor deschise, competitii sportive si ecologice, actiuni umanitare sau care implica alte institutii. Pana cel tarziu la data de 2 martie, toate unitatile scolare vor trebui sa aprobe forma finala a programului de activitati pentru saptamana anterioara vacantei de primavara, a precizat inspectorul scolar.

De asemenea, programul pentru Scoala altfel trebuie realizat in functie de propunerile cadrelor didactice, ale elevilor si chiar parintilor. Am transmis o nota in fiecare unitate scolara prin care am anuntat conducerea sa consulte toate partile implicate privind activitatile ce se vor derula pe parcursul saptamanii respective. Astfel, elevii care au propuneri cu privire la acest program sunt sfatuiti sa isi prezinte ideile profesorilor si dirigintilor sau sa ia legatura cu reprezentantii lor in Consiliul Judetean al Elevilor, a afirmat Laura Galvacsy.

Un aspect important ce trebuie retinut de elevi si cadre didactice este ca activitatile programate sunt cu caracter obligatoriu. Chiar daca vorbim de o saptamana cu activitati distractive, trebuie retinut ca prezenta profesorilor si elevilor este obligatorie. Mai precis, cadrele didactice vor marca participarea elevilor in fise de prezenta, absentele nemotivate din aceasta perioada fiind trecute la rubrica purtare, a declarat sursa citata anterior.

Potrivit unui ordin de ministru, Inspectoratele Scolare vor delega reprezentanti pentru a monitoriza activitatile organizate de unitatile de invatamant in cadrul programului Scoala altfel, asa incat acestea sa nu fie bifate doar formal in registrele scolare.

Conform calendarului privind stabilirea activitatilor pentru Scoala altfel, in data de 5 martie se va afisa pe site-ul ISJ Salaj programul fiecarei unitati scolare in parte pentru saptamana in cauza. In urmatoarele zile, elevii vor trebui sa aleaga activitatea la care doresc sa participe.

Programul national Scoala altfel, stabilit pentru perioada 2-6 aprilie, da posibilitatea elevilor sa participe la activitati non-formale pliate direct pe nevoile si interesele lor. Se vor organiza activitati de cinemateca, traininguri, concursuri de talente, competitii sportive, dezbateri, actiuni de cetatenie participativa, actiuni ecologice, umanitare si de voluntariat.

Saptamana Scoala altfel coincide cu perioada in care se desfasoara fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant si, dupa caz, ale concursurilor scolare. Elevii care vor participa la aceste competitii nu vor trebui sa se prezinte si la activitatile stabilite pentru saptamana dinaintea vacantei de Paste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »