Schimbari radicale aduse sistemului de invatamant

Magazin Salajean 19 februarie 2007 0

Noul proiect al Legii Invatamantului Preuniversitar prevede schimbari radicale. Potrivit acestui document, aflat in dezbatere publica, educatia preuniversitara incepe la varsta de un an, cu inscrierea copilului la crese si gradinite si se incheie cu examenul de bacalaureat. De asemenea, proiectul de lege prevede ca examenele de trecere de la un stadiu la altul al scolarizarii difera fata de cele din prezent.

Pentru educarea copiilor de 1-3 ani, se instituie educatia timpurie, ca prima treapta e educatiei formale. Educatia timpurie, in crese sau gradinite, se termina la trei ani, cand copiii sunt incadrati in invatamantul prescolar. Etapa pregatitoare devine obligatorie si se incheie la sase ani, cand incepe propriu-zis scoala. Conform proiectului de lege, invatamantul primar obligatoriu ar putea consta intr-o etapa pregatitoare si inca cinci clase, iar gimnaziul ar putea cuprinde clasele VI-IX. Astfel, sistemul de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri : educatia timpurie, invatamantul prescolar (grupa mica, mijlocie si mare), invatamantul primar (clasa pregatitoare si clasele I-IV) si invatamantul secundar, care contine invatamantul secundar inferior, compus din gimnaziu (clasele VI-IX). Ultimele doua forme de educatie constituie invatamantul obligatoriu, care se organizeaza in forma de zi. Invatamantul primar se incheie in clasa a cincea, cand incepe cel secundar.

Examenul de admitere in liceu va fi inlocuit

Potrivit noului proiect de lege, liceul, adica invatamantul secundar superior, va dura intre trei si patru ani pentru cei incadrati la fara frecventa. Totodata, liceul ar putea fi compus din clasele X-XII sau XIII. Admiterea nu se va mai face prin examen, ci printr-o selectie ale carei criterii vor fi stabilite de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Invatamantul liceal se va finaliza cu examen de bacalaureat, care va consta in sustinerea a doua, respectiv trei probe comune.Celelalte probe specifice vor fi diferentiate in functie de filiera, profil si specializare. Probele comune sunt: limba si literatura romana, scris si oral; una dintre limbile moderne de circulatie internationala studiate, oral; limba si literatura materna, scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale inr-o limba a minoritatilor nationale. Restul probelor specifice vor fi anuntate din clasa a zecea. Absolventii care au promovat toate clasele de liceu cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10, primesc o diploma de merit.

Religia ramane o disciplina optionala

Disciplina religie nu este obligatorie pentru elevi, iar dreptul la optiune a copilului si parintelui a fost si ramane consemnat in lege. Elevii vor putea opta intre disciplina religie si educatia moral-religioasa. Ministerul Educatiei si Cercetarii este obligat prin decizia Curtii Institutionale 72/1995 sa cuprinda disciplina religie in planurile cadru, precum si sa normeze posturile necesare. Potrivit unui comunicat de presa al MEdC, elevul cu varsta de pana la 10 ani, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal, va alege confesiunea si religia pentru studiu, iar copiii de peste 10 ani vor opta singuri pentru religia pe care doresc sa o studieze.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »