Sase scoli din Salaj, sub lupa inspectiei de o zi

Magazin Salajean 28 octombrie 2009 0

Sase scoli din Salaj, sub lupa inspectiei de o zi

In cadrul unei inspectii scolare de o zi, realizate saptamana trecuta in sase unitati de invatamant din judetul Salaj, inspectorii si-au indreptat atentia spre monitorizarea si evaluarea procesului instructiv-educativ din fiecare unitate scolara pe parcursul unei zile, precum si modul de indrumare a echipei manageriale si a personalului scolar. Este vorba de unitatile de invatamant Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu Zalau, Scoala Gimnaziala Marcus Aurelius Creaca, Scolile Gimnaziale din Tihau, Balan si Dragu si Grupul Scolar Liviu Rebreanu Hida. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, in cadrul inspectiei s-au urmarit si aspecte privind calitatea managementului unitatii de invatamant, calitatea activitatii personalului didactic, dar si implicarea educabililor in propria formare. S-au identificat in urma acestor controale atat puncte tari in ceea ce priveste activitatea educationala, dar si puncte slabe, precum faptul ca regulamentul de ordine interioara cuprinde mai mult obligatii si restrictii, fiind mai putin precizate modalitatile de penalizare si cele de recompensare a elevilor, dar si ca fisele de asistenta la ore ale managerului scolii sunt realizate in numar necorespunzator, neacoperind astfel intreg personalul didactic.

Tot in cadrul acestei inspectii de o zi, au fost aplicate elevilor 185 de chestionare si alte 39, profesorilor. In cadrul acestor chestionare au fost inscrise intrebari cu privire la intreaga activitate ce se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant. Evaluarea raspunsurilor a scos la iveala faptul ca relatiile dintre conducerea scolii si profesori si dintre profesori si elevi sunt bune. In unele scoli, elevii s-au aratat multumiti de atmosfera si conditiile legate de incalzire si de curatenie in grupurile sanitare, iar cadrele didactice de conditiile de munca pe care le ofera scoala si de relatia care se stabileste intre ei si conducere. Din pacate insa, in unele scoli verificate, lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Elevii se plang de faptul ca o sanctiune se aplica intregii clase, desi greseala este individuala. Unii profesori sustin ca relatia si comunicarea intre scoala si primarie este deficitara, si ca, din aceste considerente, conditiile de munca sunt nesatisfacatoare, fiind necesare continuarea lucrarilor de reabilitare, instalarea unui post de telefonie fixa si atragerea de fonduri pentru achizitionarea unei centrale termice pe lemn. S-au constatat nemultumiri legate si de faptul ca sunt scoli fara sali de sport si cu putine dotari tehnologice moderne. In plus, rezultatele chestionarelor au aratat ca frecventa redusa a elevilor de etnie rroma impiedica asigurarea unei continuitati in transmiterea si receptarea mesajului educational.

Conform programului stabilit pentru anul scolar in curs, inspectiile de o zi continua in zilele de 3, 16 si 18 noiembrie si in data de 3 decembrie. Unitatile de invatamant care vor face obiectul vizitei inspectorilor scolari nu vor fi facute publice decat dupa realizarea inspectiilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »