Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, marcată la Zalău

Expoziţie de carte, expoziţie filatelică, prezentare de documentare, expoziţie de postere şi machete, excursii, sunt doar câteva dintre activităţile desfăşurate, în aceste zile, de preşcolarii şi elevii din unităţi din municipiul Zalău, pentru a marca Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, în perioada 4-10 octombrie. Una dintre manifestările cuprinse în programul „săptămânii” a avut loc joi, pe platoul din faţa Prefecturii Sălaj.
Coordonatorul activităţilor, Maria Pop, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, a declarat că evenimentele au loc în cadrul proiectului, devenit deja o tradiţie, intitulat „Cu mic, cu mare prin Univers”. „La această activitate participă copiii din zece grădiniţe şi şcoli, precum şi din cadrul Palatului Copiilor, care vor prezenta postere, machete, rachete şi orice alte obiecte sau materiale realizate de ei care să ducă spre spaţiul cosmic. Mai mult, am pregătit pentru seară telescoape prin care cei prezenţi vor putea face observaţii astronomice. Anul trecut am văzut craterele de pe Lună prin telescop, iar în urmă cu vreo 3 ani, am văzut planeta Saturn cu inele”, ne-a spus, joi, Maria Pop.
Printre participanţii la acest eveniment s-au numărat şi elevii şi profesorii Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care s-au prezentat pe platoul de marmură cu postere şi machete despre spaţiul cosmic şi elementele adiacente acestuia. Această activitate a fost precedată de o serie de evenimente organizate de liceeni la biblioteca din cadrul Colegiului, printre care vizionarea unui documentar intitulat „Dacă Luna nu ar exista”, o expoziţie de carte de specialitate, printre care manuale de astronomie, reviste de specialitate, cărţi de popularizare a astronomiei sau diverse enciclopedii pe format tipărit, dar şi multimedia.
Tot la bibliotecă a fost vernisată o inedită expoziţie filatelică dedicată Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. Mărcile poştale româneşti, dar şi străine provin din colecţia privată a profesorului de matematică din cadrul şcolii menţionate anterior, Mirel Matyas. „Urmărim astfel popularizarea în rândul elevilor a filateliei prin intermediul căreia, de-a lungul anilor au fost marcate evenimente importante din epopeea cuceririi spaţiului. Expoziţia filatelică va fi deschisă vizitării elevilor şi profesorilor pe parcursul întregii săptămâni”, a precizat Mirel Matyas.
Astăzi, un grup de elevi vor participa la o excursie de studiu la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca. Se vor face observaţii astronomice cu aparatura modernă aflată în dotarea observatorului şi se va participa la diverse activităţi educative.
„Cosmosul în imagini” este genericul sub care în perioada 8-10 octombrie elevii, îndrumaţi de profesorii Ramona Dumitraş, Banto Mariana, Hossu Cristina, Matyas Zinia şi Vasile Sîrb, vor prezenta postere, machete şi prezentări power-point, urmărindu-se formarea şi dezvoltarea la elevi a deprinderilor de studiu individual, încurajarea lecturii şi documentării în vederea realizării unui material.
Toate activităţile sunt înscrise în baza de date a site-ului oficial al evenimentului www.worldspaceweek.org, fiind unul dintre cele 325 de evenimente din întreaga lume şi 46 din România, înscrise până la această dată.
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este marcată printr-o serie de activităţi extracurriculare ce au ca obiectiv informarea elevilor cu privire la etapele parcurse în cucerirea spaţiului cosmic, a beneficiilor aduse activităţii umane prin salba de sateliţi artificiali indispensabili telecomunicaţiilor şi transmisiilor de date. Ediţia din acest an are ca temă „Spaţiul pentru siguranţă şi securitate umană”, temă aleasă pentru a sărbători multiplele căi prin care activităţile umane în spaţiu pot să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a omului.
Această săptămână este dedicată ştiinţei şi tehnologiei şi a fost decretată de către Adunarea Generală ONU în anul 1999. Alegerea perioadei 4 – 10 octombrie nu este întâmplătoare: în 4 octombrie 1956 a început aventura umană a cuceririi spaţiului cosmic odată cu lansarea primului satelit artificial al Pământului  – Sputnik 1. De asemenea, în 10 octombrie 1967 a fost semnat tratatul asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în exploatarea paşnică a spaţiului cosmic.

Leave a Comment