Salariile profesorilor, micsorate si mai mult dupa noua lege a salarizarii

Magazin Salajean 21 septembrie 2010 0

Salariile profesorilor, micsorate si mai mult dupa noua lege a salarizarii Cadrele didactice s-ar putea trezi de anul viitor cu salariile si mai mult micsorate. Dupa ce au ramas fara 25 la suta din salariu, noua lege a salarizarii unitare mai reduce si coeficientii de ierarhizare in functie de care le vor fi calculate salariile de baza.

Bugetarii din invatamant vor simti drastic reducerea veniturilor daca proiectul noii Legi unitare va fi aprobat in forma actuala. Acest proiect prevede coeficienti de ierarhizare mai mici pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar cu vechime mai mica in munca. Spre exemplu, un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata beneficia conform vechii legi de un coeficient de baza de 2,10. Noua lege prevede insa, in cazul lor, un coeficient de baza de doar 1,90, in conditiile in care valorea coeficientului este de 640 de lei. O mare problema reprezinta insa modificarile aduse veniturilor cadrelor didactice din mediul rural. Potrivit unui comunicat de presa remis de conducerea Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, cadrele didactice din mediul rural vor primi in 2011 venituri reduse cu pana la 60 la suta. Conform noii legi de salarizare in sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80 la suta din salariu (cat era prevazut in Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20 la suta din salariu. Daca anul acesta diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, in 2011 aceasta prevedere a fost eliminata. In consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20 la suta din salariu, nu li se mai acorda plati compensatorii. Reamintim Guvernului ca acest spor se acorda tocmai pentru a atrage personal calificat in mediul rural, a declarat liderul LSI Salaj, Eusebiu Lehene.

De asemenea, profesorii cu studii superioare de lunga durata si grad definitiv, cu vechime intre 2 si 6 ani, trec acum de la un coeficient de baza de 2,20 la unul de 1,95. Tot o scadere este prevazuta si in cazul celor cu vechime de 6-10 ani. Conform vechii legi a salarizarii unitare ei aveau un coeficient maxim de 2,75. Prin noua lege, acesta a fost redus la 2,56. Nici pentru profesorii cu studii superioare de lunga durata si grad didactic 1 nu sunt vesti mai bune. Cei cu 2-6 ani vechime vor trece, in urma noii legi, de la un coeficient de baza de 2,30 la unul de 2,26. Reducerea este si mare pentru cei cu vechime intre 6 si 10 ani care trec de la un coeficient de 3,25 la unul de 2,96. De altfel, coeficientii se mentin mai mici in noua lege pana la o transa de vechime in munca de 35-40 de ani. Astfel, in cazul acestora coeficientul a crescut de la 4,15 la 4,19. Motive de bucurie au si cei cu peste 40 de ani vechime, in cazul carora coeficientul a fost majorat de la 4,25 la 4,40.

Legea unica de salarizare in sistemul bugetar plaseaza, din nou, cadrele didactice in partea inferioara a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat in invatamantul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primaria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui sef birou din aceeasi institutie, carora le revine un coeficient de salarizare de 5,23. Nu contestam pregatirea profesionala a acestor angajati si nici importanta si responsabilitatea functiei pe care o au, dar atragem atentia Guvernului ca este inadmisibil ca oamenii valorosi, cu experienta de zeci de ani in invatamant, sa fie incadrati in partea inferioara a grilei de salarizare. Totodata, reamintim Guvernului ca invatamantul nu poate deveni un mediu atractiv pentru tineri, in conditiile in care un profesor debutant este incadrat cu un coeficient de salarizare de doar 1,9, se mai arata in comunicatul de presa.

Noua Lege a salarizarii unitare ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant solicita ministrului Muncii si ministrului de Finante sa reia cu responsabilitate negocierile pe Legea unica de salarizare, sa corecteze greselile care apar in acest text de lege, sa acorde sume compensatorii si in 2011, pentru diminuarea sporului de rural si sa modifice grila unica de salarizare pentru personalul didactic, prin acordarea unor coeficienti de ierarhizare mai mari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »