Salajul, in coada clasamentului privind numarul calculatoarelor din scoli

Magazin Salajean 26 ianuarie 2012 0

Salajul, in coada clasamentului privind numarul calculatoarelor din scoli Un criteriu important pentru elevi in alegerea unitatii de invatamant la care sa studieze il reprezinta gradul de dotare al scolilor cu echipamente. De exemplu, calculatorul reprezinta un echipament obligatoriu in ziua de astazi pentru orice unitate de invatamant. Din aceasta perspectiva, Econtext.ro a realizat un studiu privind gradul de dotare cu computere al unitatilor de invatamant din toate judetele tarii, in decursul unui deceniu. Subiectul acestei analize il reprezinta numarul de calculatoare al scolilor din fiecare judet.

Studiul mentionat anterior arata evolutia numarului de calculatoare din fiecare judet al tarii, din anul 2001 si pana in 2010. In acest clasament, Salajul nu detine un loc favorabil, situandu-se in anul 2001 pe pozitia 32. La acea data, unitatile de invatamant salajene aveau in salile de clasa 564 de calculatoare. Odata cu timpul, scolile au achizitionat cateva mii de computere, ajungandu-se ca in anul 2010, sa aiba in dotare aproape 3.400 de calculatoare. Tinand cont de evolutia in timp comparativ cu celelalte judete, Salajul a scazut sapte pozitii, pana la locul 36.

Pe de alta parte, raportat la gradul de dezvoltare din celelalte judete, scolile salajene se situeaza la mijlocul clasamentului. Mai precis, in decursul celor zece ani, numarul calculatoarelor a crescut cu 501 la suta, o crestere care a pozitionat Salajul pe locul 21 in clasament.

Prima pozitie privind cel mai crescut grad de dezvoltare este detinuta de judetul Ialomita. Daca in anul 2001, scolile ialomitene aveau doar 172 de calculatoare, numarul acestora a crescut semnificativ in decursul celor zece ani, la 3.342 de unitati. Cea de-a doua pozitie este detinuta de Giurgiu, cu o evolutie spectaculoasa de la 127 de computere, la 2.389. Concluzia studiului este ca evolutia marcabila privind dotarea cu echipamente IT vizeaza judetele sarace. De altfel, multe dintre judetele slab dezvoltate economic sunt pe primele locuri la ritmul de dotare cu computere. Ultimele pozitii sunt detinute de judetele Timis, Iasi si Braila.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »