Salajul are cele mai multe scoli cu predare simultana

Magazin Salajean 15 martie 2007 0

Salajul are cele mai multe scoli cu predare simultana

Sala Avram Iancu din cadrul Primariei muncipiului Zalau a gazduit in cursul diminetii de ieri intalnirea de lucru dintre reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj si directorii unitatilor de invatamant cu personalitate juridica.

In acest cadru, Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, a facut o scurta prezentare a strategiei Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru perioada 2006-2008. Astfel ca, prioritatile MEdC pentru aceasta perioada sunt: asigurarea egalitatii de sanse si sporirea accesului la educatie; asigurarea calitatii educatiei si compatibilizarea sistemului national de invatamant cu sistemul european de educatie si formare profesionala; stimularea educatiei permanente; cresterea capacitatii educationale, pentru elaborarea si gestionarea proiectelor; sustinerea in maniera integrata a educatiei, cercetarii si inovarii; descentralizarea si cresterea gradului de de autonomie a sistemului educativ la nivelul unitatilor de invatamant si reforma educatiei timpurii.

Asigurarea egalitatii de sanse si sporirea accesului la educatie se va realiza prin alocarea de fond de carte si material didactic tuturor bibliotecilor scolare. Proiectul a fost demarat in cursul anului 2006 si se va finaliza la sfarsitul acestui an, valoarea anuala fiind de 20 milioane de lei. Scopul urmarit este de a facilita achizitiile cognitive si abilitatile profesionale. Cat priveste proiectul reformei educatiei timpurii, Abrudan a afirmat ca proiectul a fost demarat anul trecut si se va finaliza in 2008. O mie de unitati prescolare si crese vor beneficia de aceasta finantare, iar valoarea estimativa a proiectului este de 360 milioane de lei. Prin intermediul proiectului se are in vedere reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii, formarea resurselor umane, crearea de servicii integrate si alternative pentru educatie si interventie timpurie, precum si cresterea gradului de cuprindere si mentinere in sistem a copiilor.

In ceea ce priveste invatamantul simultan, Ioan Abrudan, inspector scolar general, a mentionat ca Salajul este judetul cu cel mai mare numar de scoli care functioneaza in conditii de simultaneitate, respectiv 43, din care 22 sunt in centrele de comuna. In aceste unitati de invatamant isi desfasoara activitatea 44.000 de elevi, din care peste 35.000 sunt romani.

Referitor la rezultatele la invatatura, inspectorul a precizat ca gradul de promovabilitate scade pe masura ce nivelul de studii creste, adica, in clasa a II-a promoveaza toti copiii, in a III-a mai putini , in a V-a si mai putini s.a.m.d..

La eveniment au mai participat cei doi inspectori scolari generali adjuncti, Dorel Cozma si Szabo Stefan, Alexandru Muresan, inspector de management si resurse umane, Mircea Ghiurco, vicepresedintele Consiliului Judetean si Adriana Labo, administratorul librariilor Salajului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »