Sălăjenii își vor trimite copiii la școală în zeci de instituții fără autorizație de securitate la incendiu

Unităţile de învăţământ din Sălaj sunt pregătite, cel puțin teoretic, pentru începerea noului an şcolar, potrivit datelor prezentate joi, la Jibou, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) şi Inspectoratulu pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj. În cadrul amintit, inspectorul școlar general adjunct, Dari Toma, a precizat că reţeaua şcolară judeţeană include 347 unităţi de învăţământ, cu nouă mai puţin ca în anul şcolar precedent, cinci şcoli primare şi patru grădiniţe, toate din mediul rural, fiind desfiinţate, la propunerea autorităţilor locale, din cauza scăderii efectivelor de elevi.

Potrivit sursei citate, până în prezent s-au recepţionat și s-au distribuit manuale în școli în proporție de 98%. Manualele digitale sunt recepționate și distribuite în școli în proporție de 90%.

Un total de 212 unităţi de învăţământ au beneficiar sau beneficiază în prezent de lucrări de reparații capitale, reabilitări, consolidări, reparații curente, în valoare totală de 61.894.740 lei.

În judeţ există 87 de microbuze şcolare funcţionale, fiind făcute demersuri pentru achiziţionarea a încă 14 mașini necesare pentru transportul elevilor.

Cu toate acestea, la ora actuală, şase unităţi de învăţământ nu au putut fi autorizate din punct de vedere sanitar, din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, a lipsei apei potabile sau a necesităţii unor lucrări de reabilitare a infrastructurii. Dintre acestea, trei ar putea fi autorizate până la începutul şcolii, fiind incluse actualmente în proiecte de reabilitare.

Mai mult, în ceea ce priveşte situația privind realizarea măsurilor de asigurare a securității, şase unităţi de învăţământ din mediul rural nu dispun de împrejmuire, iar 181 nu dispun de pază umană și nici de sisteme de supraveghere video.

Din punct de vedere al secutăţii la incendiu, 21 de clădiri ale unor unităţi şcolare nu sunt autorizate, însă potrivit inspectorului şef al ISU Sălaj, Adrian Chichişan, până la finalul anului numărul ar putea scădea la 10.

Prefectul Florin Florian a precizat, la rândul său, că în cazul şcolilor care nu au încă autorizaţie sanitară de funcţionare, procesul de învăţământ nu va fi afectat, în cazurile deosebite elevii urmând a fi relocaţi, până la soluţionarea problemelor, în alte clădiri.

Prefectul Florin Florian şi-a exprimat speranţa ca, în viitorul an şcolar, toate şcolile din judeţ să beneficieze de apă potabilă, toalete corespunzătoare şi clădiri care să permită desfăşurarea în bune condiţii a procesului de învăţământ.

Leave a Comment