S-a elaborat lista produselor alimentare interzise in scoli

Magazin Salajean 21 iulie 2008 0

S-a elaborat lista produselor alimentare interzise in scoli

Ministerul Sanatatii a elaborat lista cu produsele care nu vor mai putea fi vandute in scoli, urmand sa fie ascultata si opinia firmelor din industria alimentara. Alimentele foarte dulci, alimentele cu multe grasimi, alimentele foarte sarate si cele care contin peste 300 de calorii la o portie, dar si alimentele neambalate si cele neetichetate ar putea fi interzise in scoli. Acestea sunt principiile pe care le-au aplicat Ministerul Sanatatii in elaborarea unei liste cu produsele nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Dar ce inseamna toate aceste principii si ce alimente se ascund sub caracteristicile trasate de minister? Evident, este vorba despre produsele zaharoase, produsele de patiserie, snacks-urile, produsele de fast-food, salamuri, mezeluri, chiar si alte specialitati din carne. De retiut faptul ca lista nu este una definitiva. Ea a fost deja trimisa si patronatelor din industria alimentara. Reprezentantii acestei industrii vor aduce amendamentele lor in doua saptamani. Atunci se vor stabili clar alimentele nerecomandate elevilor. De asemenea, lista va ajunge si la Uniunea Europeana. Oficialii de la Bruxelles vor trebui sa spuna daca lista respecta principiile unei alimentatii sanatoase.

Iata lista de principii a Ministerului Sanatatii: zahar peste 15 grame la 100 de grame; grasimi peste 20 de grame la 100 de grame; sare peste 1,5 grame la 100 de grame; alimente cu peste 300 de calorii la o portie; alimente neambalate; alimente neetichetate etc.

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, Dana Pop, este de parere ca masura luata de Ministerul Sanatatii privind elaborarea unei liste cu produsele care nu vor mai putea fi vandute in scoli este una cat se poate de benefica pentru viitoarea generatie. Insa, spune directorul ASP Salaj, nu se stie in ce masura copiii vor renunta la a mai consuma aceste produse. Masura este una benefica, dar nu stiu care va fi modalitatea prin care va trebui sa-i dezvatam pe copii sa mai consume acele produse. Oricum, efectele acestei decizii se vor vedea in timp, a mai afirmat Dana Pop

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »