Romii salajeni, educati cu bani de la UE

Magazin Salajean 11 august 2010 0

Romii salajeni, educati cu bani de la UE

Cinci proiecte cu finantare europeana se deruleaza in aceasta perioada in Salaj, vizand imbunatatirea situatiei scolare a copiilor proveniti din familiile de romi defavorizate din judet. Inspectorul scolar pe minoritati si problemele romilor, Rita Rozs, ne-a prezentat fiecare dintre aceste proiecte, in cadrul unei conferinte de presa sustinute, ieri, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Unul dintre acestea se intituleaza Toti la gradinita, toti in clasa I si este implementat de Ministerul Educatiei, in parteneriat cu Fundatia Ruhama. Intre programele incluse in acest proiect se numara Gradinita de vara, prin care 180 de copii proveniti din familii defavorizate din judetul Salaj, cu precadere romi, frecventeaza gradinita pentru aproximativ o luna inainte de a intra, din toamna, in clasa intai. Noua gradinite au fost incluse in acest program.

Un al doilea proiect Copiii romi se pregatesc de gradinita urmareste cresterea accesului la educatie, prevenirea si corectarea parasirii timpurii a educatiei de catre copiii romi cu varste intre 3 si 6 ani. Accesat de Oganizatia Salvati Copiii Romania, in colaborare cu Ministerul Educatiei, proiectul se va derula la nivelul judetului nostru la Gradinita din Pusta Vale si Gradinita Nr.2 din Cehu Silvaniei.

In alte patru unitati de invatamant din judet se vor desfasura programe educative de tip Scoala dupa scoala si A doua sansa, activitati sustinute de consilierii din cadrul Centrului de consiliere si sprijin pentru parintii si copii din Salaj. Este vorba de un proiect demarat de la 1 august, de Fundatia MARA, in colaborare cu Inspectoratele Scolare Judetene Salaj si Hunedoara. Obiectivul general al acestui proiect este prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii de catre persoanele expuse acestui risc, a mentionat Rita Rozs.

Si Romani CRISS a propus proiectul Pasi strategici pentru imbunatatirea accesului la educatie al copiilor romi, care se implementeaza in perioada 2009-2011, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Asociatia Sanse Egale Salaj, Asociatia Alianta Romilor din Galati si Asociatia Rroma Heart llo Rrom Brasov. Acest proiect intentioneaza sa sprijine actiunile intreprinse de institutiile statului si autoritatile locale pentru imbunatatirea procesului educativ, cu accent pe reducerea riscului de parasire timpurie a scolii, fenomen care se manifesta cu precadere in randul elevilor romi. Pentru atingerea acestui scop, se are in vedere dezvoltarea unor programe integrate care sa asigure implicarea activa si echilibrata a tuturor participantilor la procesul educativ. Beneficiarii proiectului sunt copiii, dar si parintii lor – atat cei majoritari, cat si cei de origine roma-, precum si cadrele didactice din scolile incluse in proiect si, nu in ultimul rand, factorii cu putere de decizie din sistemul de educatie.

Tot pentru accesul copiilor de etnie roma la educatie, Agentia Nationala pentru Romi, in parteneriat cu Roma Education Fund, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Centru de Resurse pentru Comunitatile de Romi si Asociatia Pakiv Romania, implementeaza proiectul Educatia copiilor romi – calea spre un loc de munca stabil. Scopul acestuia este de a creste nivelul educatiei, al copiilor romi din mediul rural si urban, prin organizarea unui concurs pentru burse de merit si burse de studiu. Beneficiarii acestui proiect sunt elevi de etnie roma din clasele VII-VIII si XI-XII, inscrisi in anul scolar 2010-2011, in cadrul unei unitati scolare din tara, respectiv din judetul Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »