Romii din Buciumi refuza sa-si inscrie copiii la scoala

Magazin Salajean 14 martie 2012 0

Romii din Buciumi refuza sa-si inscrie copiii la scoalaIntegrarea in societate a copiilor proveniti din familiile de etnie roma este, deseori, o sarcina extrem de dificila pentru autoritatile locale, mai ales cand parintii refuza pana si inscrierea micutilor la scoala. O demon-streaza problemele iscate, luni, intre mai multe familii de etnie roma din Buciumi si autoritatile locale, la inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, respectiv clasa I.

Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceste probleme au fost aduse in atentia inspectoratului de catre primarul comunei Buciumi. In cursul zilei de luni, ne-au fost semnalate de catre autoritatile locale din Buciumi unele probleme in ceea ce priveste inscrierea la scoala a mai multor copii proveniti din familiile de etnie roma din localitate, si anume, ca parintii acestora nu s-au prezentat la inscrieri. Prin urmare, primarul si directorul unitatii de invatamant din centrul de comuna s-au deplasat la domiciliile acestor familii pentru a le explica despre importanta inscrierii copiilor la scoala, a declarat inspectorul scolar.

Potrivit sursei citate, parintii au invocat fel de fel de motive pentru care nu doresc sa-si inscrie copiii la scoala. De regula, familiile de romi spun ca nu au resursele financiare pentru a lasa copiii la scoala, ca nu au incaltaminte, imbracaminte, ca locuiesc in baraci etc.

Primarul comunei Buciumi, Ioan Holhos, ne-a declarat ca este vorba de zece familii de romi care nu s-au interesat deloc pentru inscrierea copiilor la scoala. Vom lua toate masurile necesare pentru ca acesti copii sa mearga la scoala din toamna ori chiar la gradinita. Pentru aceasta am propus ca, in dimineata zilei de miercuri (astazi n.r.), sa ii urcam intr-un microbuz si sa ii ducem in municipiu pentru efectuarea evaluarii psihosomatice a copiilor. Ulterior, vom trece la completarea formularelor de inscriere la scoala, a afirmat Ioan Holhos.

Inspectorul scolar Ioan Abrudan sustine ca, in situatii speciale, se pot lua masuri pentru constrangerea parintilor care refuza sa-si trimita copiii la scoala. Potrivit legislatiei in vigoare, se poate recurge la unele masuri pentru constrangerea parintilor sa-si inscrie copiii la scoala. Fiecare copil are dreptul la sansa de a urma cele zece clase obligatorii in invatamantul de stat, a afirmat Ioan Abrudan.

Ultima zi pentru inscrierea copiilor la scolile de circumscriptie, in prima etapa, este 16 martie. Pana ieri, au fost inscrisi la scolile din judet peste 1.600 de copii, dintre care 726 au optat pentru clasa pregatitoare, iar 938 pentru clasa I.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »