Referendum pentru greva din educatie

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Referendum pentru greva din educatie

Sindicalistii din educatie au pregatit, pentru saptamana in curs, un referendum la nivel national avand ca obiect modificarea proiectului noii Legi a Educatiei, dar si organizarea grevei de o zi in data de 22 aprilie, precum si a grevei generale, incepand cu 7 iunie. Potrivit celor precizate de Eusebiu Lehene, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj, referendumul are ca scop modificarea punctelor vulnerabile din proiectul de act normativ, printre care structura scolarizarii, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, si titularizarea pe post, si nu in invatamant, care, in opinia sindicalistilor, ar urma sa genereze instabilitatea fortei de munca, date fiind influentele dinspre mediul politic.

Saptamana aceasta avem intalniri cu liderii din judet sa vedem ce decidem, daca profesorii vor refuza, in continuare, trecerea notelor in catalog si a tezelor. Dar ramane sigura greva generala din 22 aprilie, mitingul de amploare din perioada 1-15 mai si continuam cu referendumul, pentru a vedea daca se doreste declansarea grevei generale pe termen nelimitat din luna iunie, a mentionat Eusebiu Lehene. Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti si de prevederile cu privire la managementul unitatilor scolare.

Proiectul Legii Educatiei a trecut de Guvern

In timp ce sindicalistii se pregatesc de proteste, Guvernul da unda verde proiectului Legii Educatiei. Dupa doua saptamani in care a fost dezbatut public, Executivul a aprobat, luni, proiectul Legii Educatiei nationale, propus de Daniel Funeriu, ministrul Educatiei. Acesta prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar. Principalele modificari propuse prin proiectul de lege vizeaza introducerea obligativitatii invatamantului pana la varsta de 16 ani si a claselor pregatitoare, dar si introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial. Examenul de Bacalaureat va include si o proba transdisciplinara, cu intrebari din mai multe materii din categoria stiintelor naturale, pentru clase de profil real, si stiintelor sociale, pentru profil uman. De asemenea, examenul de titularizare dispare. Proiectul de lege va merge la Parlament, acolo unde va putea suferi modificari. Premierul Emil Boc a cerut ca acest document sa fie dezbatut in regim de urgenta, pentru a putea fi aplicat incepand cu noul an scolar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »