Rechizitele copiilor golesc buzunarele parintilor

Magazin Salajean 5 septembrie 2011 0

Rechizitele copiilor golesc buzunarele parintilor

Oficial, este toamna si in mai putin de doua saptamani acest lucru va fi vestit si de sunetul clopotelului, care va avea grija ca elevii sa reinceapa cursurile. Perioada este una cat se poate de agitata, atat pentru elevi – care fie regreta de pe acum vacanta mare, fie asteapta cu nerabdare sa isi revada colegii, cat si pentru parinti, care sunt supusi unor cheltuieli suplimentare cu rechizitele odraslelor.

Toamna se numara bobocii, dar si banii din buzunarele parintilor, care sunt nevoiti sa isi „doteze” copiii cu tot ceea ce este necesar inceperii unui nou an scolar. Si cine isi inchipuie ca situatia este una care se poate rezolva usor, ei bine, se inseala, dat fiind ca pe langa rechizitele foarte multe, in calcul trebuie incluse si uniforma – in cazul in care copilul este mic – pantofii, adidasii, treningul si ghiozdanul.

Cum lista este lunga, iar produsele nu se gasesc toate intr-un singur magazin, parintii incep o alergatura care poate tine zile in sir, mai ales daca se cauta si pretul cel mai convenabil.

Necesarul „gradinarului” – 150 de lei

Un copil de gradinita are nevoie de plastilina – 4 lei, carioci -9,2 lei, creioane colorate – 5 lei, pensule – 4 lei, bloc de desen mic – 1,5 – 2 lei, acuarele – 15 lei, hartie velina – 7 lei, un set de rigle si echere – intre 3 si 10 lei, foarfeca – 5 lei, maculator – 1,2 lei, lipici – 1-2 lei, pijamaua – 25-35 de lei, saculetul –10 lei, treningul – 35-45 de lei, papuci de interior – 20-25 de lei. In concluzie, pentru un „gradinar”, parintii trebuie sa scoata din buzunar, in medie 150 de lei, la care se adauga taxa de gradinita de cateva sute de lei.

Mai scumpe ca in 2010

Costurile cresc odata cu varsta, astfel ca familiile care au copii scolari trebuie sa aiba portmoneele mai bine pregatite pentru inceperea noului an scolar. In plus, fata de anul trecut, caietele sunt cu 10 pana la 50 la suta mai scumpe, restul preturilor fiind in mare masura neschimbate. Pentru un elev in clasa I, necesarul este de penar echipat cu ustensile de scris, patru caiete tip I, patru caiete de matematica, un maculator, un vocabular, un bloc de desen mic, patru coperti de caiet, patru coperti de carte si o coperta pentru blocul de desen. Lista de preturi pusa la dispozitie de o librarie din Zalau arata ca pentru un caiet de matematica (sau de dictando, n.r.) trebuie achitat 1,2 lei, cele de tip I si de tip II sunt intre 1,4 – 1,80 lei, un vocabular – un leu, o coperta de caiet este un lei, o coperta de carte – 1,5 lei, iar coperta de bloc de desen este 2 lei. Penarele gata echipate sunt intre 30 – 50 lei, pentru carioci, iar pentru pensule si acuarele mai trebuie cheltuiti in jur de 35 de lei.

Piesa de rezistenta este, insa, ghiozdanul sau rucsacul, depinde de varsta, care trebuie sa fie incapator si, neaparat, la moda. Stefan Petrus, de 40 de ani, din Zalau, ne-a declarat ca pentru a-si incuraja copilul si a-l apropia de scoala, i-a luat acestuia un ghiozdan cu „Transformers”. „Alex intra acum in clasa I si nu e prea incantat ca incepe scoala. Ca sa il incurajam si sa il facem sa accepte mai usor inceperea anului scolar, i-am cumparat un ghiozdan cu <> care ii place si pe care l-a ales el. Am dat pe el 130 de lei, intr-un supermarket din Cluj. Am vazut ca in alte magazine sunt oferte de ghiozdane cu Spider Man, Hannah Montana, Ben Ten, au preturi cuprinse intre 30 si 150 de lei. La 100 de lei, poti gasi un ghiozdan gata echipat. Cel pe care l-am luat noi a fost neechipat”, a declarat zalauanul.

Pentru elevii din ciclul gimnazial, trebuie cumparate caiete de romana, cu 1,2 lei/bucata, caiete de matematica – 1,2 lei/bucata, caiete de romana si de matematica de 80 de file – 2 lei/bucata, caiete de biologie, geografie si muzica – 1,5 lei/bucata, o coperta pentru carnetul de note – 2 lei, un bloc de desen mare – 3 lei, plus coperti, acuarele, lipici, un set de etichete, creioane colorate, carioca, rigle si echere – un buget de cel putin 150 de lei. Mia Farcas, 43 de ani, din Zalau, ne-a declarat ca pentru fiica ei, care incepe in clasa a XII-a, va trebui sa cumpere aproximativ zece manuale, lucru care va insemna o cheltuiala de cel putin 200 de lei in bugetul familiei. „Sunt carti deja folosite de cei care au absolvit liceul. Este o suma mare, care pune capac cheltuielilor in luna septembrie”, a declarat Mia Farcas.

Uniforme de la 30 la 120 de lei

Pentru uniforme, parintii trebuie sa alerge ceva mai mult, ele fiind disponibile mai ales in magazinele pentru copii sau in supermarket-uri. Preturile variaza in functie de calitatea materialului, astfel ca la 30 – 40 de lei se poate achizitiona o uniforma din materiale de slaba calitate, in timp ce parintii cu posibilitati financiare mai bune pot aloca acestui produs vestimentar 100-120 de lei, calitatea materialului fiind mai buna. In Mall Active Plaza, mai multe magazine pun in vanzare uniforme, dar deocamdata doar pentru baieti, urmand sa aiba si uniforme pentru fete incepand de saptamana viitoare.

Trening, adidasi, pantofi

Garderoba scolarului include, pe langa uniforma obligatorie sau nu, pantofi, trening si adidasi. Pantofii de calitate, din piele si cu un model modern, pot ajunge chiar si la 200 de lei perechea, atat pentru fete, cat si pentru baieti, in timp ce tinuta obligatorie pentru orele de sport – treningul – costa intre 100 – 200 de lei.

Florile – „must have” la festivitate

Pentru ca detaliile conteaza, parintii se vor ingriji si ca odrasla sa fie „inarmata” cu un buchet de flori la festivitatea de incepere a noului an scolar, fie ca buchetul este pentru doamna educatoare, invatatoare ori diriginta. Florariile au facut deja comenzi, preturile urmand sa varieze, in functie de flori si aranjament, intre 15 – 30 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »